Ile kalorii ma brokuł?

Brokuły to jedne z mniej kalorycznych warzyw. W surowym można znaleźć jedynie 27 kcal w 100 g produktu.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ile kalorii ma brokuł?
fot. Fotolia
Brokuł to jedno z warzyw kapustnych. Niewiele osób wie, iż jego inną zwyczajową nazwą jest kapusta szparagowa. Co ciekawe – roślina ta była znana już starożytnym Grekom i Rzymianom. Nie występuje w wersji dzikiej a cały brokuł składa się z kilkunastu-kilkudziesięciu różyczek o średnicy do 15 cm. 
 
Ile kalorii ma brokuł?
 
Wartość kaloryczna brokułów uzależniona jest od tego, jaką część rośliny chcemy spożyć oraz jak zostanie ona przetworzona. Ile zatem kalorii mają brokuły? 
 
a) Produkty świeże:
  • Świeży brokuł –  średnio brokuły ważą około 0,5 kg i zawierają 135 kcal.
  • Świeże kiełki brokuła – kiełki brokuła to częsty dodatek do sałatek lub kanapek. Można je jeść bez obaw – w jednej łyżce (ok. 8 g) znajduje się zaledwie 5 kcal
 
b) Produkty przetworzone:
  • Gotowany brokuł – brokuły najczęściej podaje się w wersji gotowanej (na parze lub w wodzie). Tak przyrządzone warzywo w 100 g posiada 27 kcal
  • Pasztet brokułowy – tutaj wartość kaloryczna zależy od wykorzystanych składników. Jeśli robimy go samodzielnie, wystarczy policzyć ilość kalorii poszczególnych ingrediencji. 
  • Sok z kiszonych brokułów – coś dla koneserów wyrazistych smaków. W jednej szklance takiego specjału można znaleźć 60 kcal
 
Wartości odżywcze brokułów
 
Czy warto jeść brokuły? Owszem. To przede wszystkim świetne źródło błonnika pokarmowego. Zawierają go aż 2,5 g/100 g. Dodatkowo brokuły zawierają w sobie 3 g białka oraz 5,2 g węglowodanów, z czego jedynie 0,4 g to cukry proste. Zerowa zawartość soli oraz niewielka ilość tłuszczu (ok. 0,4 g) dopełniają obrazu tych warzyw. 
 
Właściwości brokułów
 
Brokuły stanowią podstawowe źródło sulforafanu – silnego przeciwutleniacza, chroniącego nas przed nowotworami. Dodatkowo warto je jeść w ramach profilaktyki przeciw wrzodom oraz nadciśnieniu. Są bogate w witaminę C, dzięki czemu oddziałują pozytywnie na stawy, oraz witaminę A – chroniącą nasze oczy przed kataraktą. Brokuły są prawdziwą kopalnią kwasu foliowego, wapnia i potasu. A co najlepsze – mogą być spożywane nawet przez cukrzyków, ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi jedynie 15