Czy obieramy imbir?

Imbir przed spożyciem należy obrać ze skórki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Czy obieramy imbir?
fot. Fotolia
Imbir to korzeń chętnie wykorzystywany w kuchni. Jest często dodawany do słodkich wypieków, deserów i ciastek, ponieważ podkreśla ich walory smakowe. Po za tym świetnie komponuje się z różnorodnymi rodzajami mięs, ryb i potrawek. Dodany do gorącej herbaty wspaniale rozgrzewa.

Czy obieramy imbir?

Imbir przed dodaniem do potrawy należy obrać ze skórki. Dopiero później możemy pokroić go w kostkę, zetrzeć na tarce, czy pokroić w plasterki. Tak przygotowany możemy wykorzystać do przyprawienia wybranej potrawy.

Jak obieramy imbir?

Korzeń imbiru ma kształt, który utrudnia obranie go ze skórki przy pomocy noża. Jest jednak sposób, by to sobie ułatwić:
  • Przygotowujemy łyżeczkę do herbaty.
  • W lewą rękę chwytamy imbir, a w prawą łyżeczkę.
  • Wbijamy brzeg łyżeczki w korzeń i zeskrobujemy z niego skórkę.
  • W ten sposób pozbędziemy się jej naprawdę łatwo.
Jakie właściwości zdrowotne ma imbir?
  • Leczy przeziębienia, ponieważ jest bogaty w substancje przeciwzapalne.
  • Zwiększa koncentracje dzięki poprawianiu ukrwienia mózgu.
  • Polepsza krążenie krwi, co daje efekt rozgrzewający.
  • Ułatwia trawienie, działa rozkurczowo i zapobiega wzdęciom.
  • Łagodzi objawy migren i mdłości.
Jak przechowujemy imbir?

Imbir po przyniesieniu ze sklepu najlepiej przechowywać w lodówce.
  • Owijamy go w papierowy ręcznik i wkładamy do plastikowej torebki.
  • Przechowujemy w szufladzie na warzywa.
  • Tam może leżeć nawet kilka tygodni.
  • Możemy również go zamrozić nawet na kilka miesięcy.