Wielu ekspertów z dziedziny dietetyki twierdzi, że optymalnie jest spożywać 5 posiłków dziennie w 3 godzinnych odstępach czasu. Jednak nie każdemu ten schemat odpowiada, nie wszyscy mogą go zrealizować np. z powodu trybu pracy.
Podstawową zaletą regularnie jadanych, zbilansowanych posiłków jest utrzymywanie stabilnego poziomu glukozy we krwi. Glukoza jest cukrem prostym czerpanym z żywności (może powstawać także w organizmie w wyniku spalania tkanki tłuszczowej) i stanowi źródło energii dla wszystkich komórek naszego ciała. Szczególnie intensywnie korzystają z glukozy komórki mięśniowe w trakcie wysiłku fizycznego i mózg, gdy pracujemy umysłowo.
Zdrowy posiłek, którego częścią powinny być węglowodany złożone (np. z kasza, pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż, czy razowe pieczywo), podnosi poziom glukozy we krwi stopniowo i pozwala utrzymać go stabilnie do następnego posiłku. Dzięki czemu pracujemy wydajnie i nie odczuwamy głodu, a także mamy mniejszą ochotę na słodycze.
Żeby osiągnąć ten efekt wystarczy jeść 3 posiłki główne: śniadanie, obiad oraz kolację. II śniadanie i podwieczorek możemy spożywać zgodnie z upodobaniami. Są osoby, który silniej odczuwają głód i dla nich dodatkowe przekąski będą świetnym rozwiązaniem. Inni zaś częściej jedząc notują pobudzenie apetytu.
Fot. Fotolia
Z tego powodu decyzja - czy jeść 3, 4 czy 5 posiłków dziennie jest wyborem indywidualnym. Są jednak pewne zasady, których zawsze warto przestrzegać:
Nie pomijaj śniadań!
Po nocnym odpoczynku człowiek budzi się z niskim stężeniem glukozy we krwi i potrzebuje posiłku by mieć siłę, bezpiecznie prowadzić samochód i myśleć logicznie. Śniadanie należy zjadać do godziny po pobudce.
Staraj się codziennie jadać podobną ilość posiłków
Bez względu na to, jaki system wybierasz: 3, 4, czy 5 posiłków, jedz codziennie podobnie. Układ pokarmowy uczy się wydzielania enzymów trawiennych w określonym czasie i ilości. Pomijanie posiłków nie zatrzymuje produkcji soków trawiennych, które gdy nie mają czego trawić mogą uszkadzać błonę śluzową żołądka i jelit.
Zawsze jedz 3 główne posiłki
Nawet jeśli jesteś typem „5 razy dziennie”, ale zdarzy Ci się zabiegany dzień nie rezygnuj z posiłków głównych. Przekąski możesz pominąć. Jeśli nie masz czasu na obiad w środku dnia zjedz lekki lunch, a obiadokolację zaplanuj wspólnie z rodziną, po powrocie do domu.
Fot. Fotolia
Nie unikaj kolacji
Odchudzasz się? Nie rezygnuj z kolacji i zapomnij o zasadzie „nie jedz po 18”. Jeśli pracujesz wieczorami, albo późno kładziesz się spać, prędzej czy później zgłodniejesz i zjesz to, co masz pod ręką. Lepiej zaplanuj wartościową kolację! Pamiętaj, by od ostatniego posiłku do snu upłynęło minimum 2, optymalnie 3 godziny, co oznacza, że jeśli kładziesz się spać o 23 kolację możesz zjeść nawet między 20 a 21 wieczorem.
Na jaki system żywieniowy Wy się zdecydowaliście? Dbacie o regularność posiłków w czasie dnia? Czekamy na Wasze opinie i przepisy na zdrowe dania! Zapraszamy!
Podstawową zaletą regularnie jadanych, zbilansowanych posiłków jest utrzymywanie stabilnego poziomu glukozy we krwi. Glukoza jest cukrem prostym czerpanym z żywności (może powstawać także w organizmie w wyniku spalania tkanki tłuszczowej) i stanowi źródło energii dla wszystkich komórek naszego ciała. Szczególnie intensywnie korzystają z glukozy komórki mięśniowe w trakcie wysiłku fizycznego i mózg, gdy pracujemy umysłowo.
Zdrowy posiłek, którego częścią powinny być węglowodany złożone (np. z kasza, pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż, czy razowe pieczywo), podnosi poziom glukozy we krwi stopniowo i pozwala utrzymać go stabilnie do następnego posiłku. Dzięki czemu pracujemy wydajnie i nie odczuwamy głodu, a także mamy mniejszą ochotę na słodycze.
Żeby osiągnąć ten efekt wystarczy jeść 3 posiłki główne: śniadanie, obiad oraz kolację. II śniadanie i podwieczorek możemy spożywać zgodnie z upodobaniami. Są osoby, który silniej odczuwają głód i dla nich dodatkowe przekąski będą świetnym rozwiązaniem. Inni zaś częściej jedząc notują pobudzenie apetytu.
Fot. Fotolia
Z tego powodu decyzja - czy jeść 3, 4 czy 5 posiłków dziennie jest wyborem indywidualnym. Są jednak pewne zasady, których zawsze warto przestrzegać:
Nie pomijaj śniadań!
Po nocnym odpoczynku człowiek budzi się z niskim stężeniem glukozy we krwi i potrzebuje posiłku by mieć siłę, bezpiecznie prowadzić samochód i myśleć logicznie. Śniadanie należy zjadać do godziny po pobudce.
Staraj się codziennie jadać podobną ilość posiłków
Bez względu na to, jaki system wybierasz: 3, 4, czy 5 posiłków, jedz codziennie podobnie. Układ pokarmowy uczy się wydzielania enzymów trawiennych w określonym czasie i ilości. Pomijanie posiłków nie zatrzymuje produkcji soków trawiennych, które gdy nie mają czego trawić mogą uszkadzać błonę śluzową żołądka i jelit.
Zawsze jedz 3 główne posiłki
Nawet jeśli jesteś typem „5 razy dziennie”, ale zdarzy Ci się zabiegany dzień nie rezygnuj z posiłków głównych. Przekąski możesz pominąć. Jeśli nie masz czasu na obiad w środku dnia zjedz lekki lunch, a obiadokolację zaplanuj wspólnie z rodziną, po powrocie do domu.
Fot. Fotolia
Nie unikaj kolacji
Odchudzasz się? Nie rezygnuj z kolacji i zapomnij o zasadzie „nie jedz po 18”. Jeśli pracujesz wieczorami, albo późno kładziesz się spać, prędzej czy później zgłodniejesz i zjesz to, co masz pod ręką. Lepiej zaplanuj wartościową kolację! Pamiętaj, by od ostatniego posiłku do snu upłynęło minimum 2, optymalnie 3 godziny, co oznacza, że jeśli kładziesz się spać o 23 kolację możesz zjeść nawet między 20 a 21 wieczorem.
Na jaki system żywieniowy Wy się zdecydowaliście? Dbacie o regularność posiłków w czasie dnia? Czekamy na Wasze opinie i przepisy na zdrowe dania! Zapraszamy!