Jak przechowywać pierniki?

Pierniki przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku: metalowej puszce, słoiku lub pojemniku na żywność. Dzięki temu będą się one nadawały do spożycia nawet przez kilka miesięcy.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak przechowywać pierniki?
fot. Fotolia
Pierniczki to jeden z podstawowych elementów Świąt Bożego Narodzenia. Kruche, miękkie, lukrowane lub bez ozdób – istnieje wiele przepisów na to, jak je przygotować. Jednak po zrobieniu warto zadbać o to, by nie straciły za szybko swoich właściwości. Jak je prawidłowo przechowywać?

W czym przechowywać pierniki?

Pierniczki – zarówno te z lukrem, jak i bez – przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku. Do tego celu najlepiej nadają się szklane słoiki i metalowe puszki. Dobrym pomysłem są również plastikowe pojemniki na żywność wyposażone w uszczelkę. Dzięki brakowi dostępu do powietrza, ciastka będą dłużej świeże i nie zaczną pleśnieć.

Jak przechowywać pierniki, aby były miękkie?

Tradycyjne pierniki, te, które nadają się do powieszenia na choince, są po upieczeniu twarde. Jest to spowodowane faktem wykorzystania miodu do ich przygotowania. Można je zmiękczyć na dwa sposoby:

I sposób:
  • Pierniki wkładamy do pojemnika razem z kawałkiem jabłka.
  • Szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilka dni, co jakiś czas wymieniając jabłko.
  • Dzięki wchłoniętej z owoców wilgoci, ciastka zrobią się miękkie.

II sposób:
  • Pierniki przekładamy do miski i przykrywamy je ściereczką.
  • Miskę kładziemy w pomieszczeniu o dużej wilgotności (najlepiej w kuchni podczas gotowania lub pokoju z nawilżaczem powietrza).
  • Po jednym-dwóch dniach ciastka będą idealnie miękkie.