Pierniki norymberskie to bardzo znane Bożonarodzeniowe wypieki. Od zawsze wypiekane były na opłatkach, dzięki temu nie przywierają do podłoża. Zawierają bardzo dużą ilość bakalii, dzięki temu zawsze są miękkie.
Jak zrobić pierniki norymberskie?
Składniki:
Ciasto:
wykonanie:
Jak zrobić pierniki norymberskie?
Składniki:
Ciasto:
- 170 g cukru
- 3 jajka
- 100 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżki kakao
- 150 g zmielonych orzechów
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 50 g rodzynek
- 50 g wiórków kokosowych
- 250 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 35 okrągłych opłatków
- czekolada gorzka
- rum
wykonanie:
- Miękkie masło, cukier i jajka ucieramy mikserem na puszystą masę.
- Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami i wiórkami kokosowymi.
- Dodajemy całość stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodajemy stopniowo mleko.
- Opłatki układamy na blaszce do pieczenia i wykładamy na nie łyżką dość grubą warstwę ciasta, pozostawiając mały odstęp od brzegu.
- Pierniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15- 20 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza -grzałka góra- dół.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajmy odrobinę rumu,
- Ciepłe pierniczki smarujemy gotową czekoladą i studzimy na kratce.
- Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.
- Możemy je również udekorować domowym lukrem.