Jak zrobić karpatkę?

Karpatkę robi się z ciasta parzonego i masy budyniowej. Przygotowanie zajmuje około godziny. Całość można dodatkowo wzbogacić owocami i udekorować cukrem pudrem.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić karpatkę?
fot. Fotolia
Karpatka to ciasto podobne do napoleonki. Składa się bowiem z dwóch warstw przełożonych kremem. Rzadko kto wie o tym, iż wersja z ciastem parzonym, wcale nie jest tą podstawową. Jednak to właśnie ona jest najbardziej znana, głównie ze względu na swój kształt. Całość oprószona cukrem pudrem do złudzenia przypomina góry. Jak upiec karpatkę?

Jak zrobić ciasto na karpatkę?

Przygotowanie ciasta parzonego wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka minut, aby je przyrządzić w wersji surowej. Potem pozostaje już tylko zapiekanie!
  • Do przygotowania ciasta na karpatkę będą potrzebne: 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, 5-7 jajek (w zależności od ich wielkości), proszek do pieczenia, sól oraz margaryna (ok. 0,5 kostki).
  • Wodę z margaryną należy zagotować.
  • Gdy tłuszcz się rozpuści, dodajemy mąkę.
  • Całość trzymamy na małym ogniu i parzymy kilka minut, stale mieszając. Ciasto w tym czasie zbije się w kulkę.
  • Całość zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Po tym czasie przekładamy ciasto do miski, miksujemy, dodając po jednym jajku.
  • Pod koniec mieszania dodajemy proszek do pieczenia i sól.
  • Ciasto dzielimy na dwie części.
  • Pierwszą wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  • Formę wkładamy do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy ją z blachy i zastępujemy drugą połową ciasta, którą również zapiekamy.
Jak zrobić krem do karpatki?

Krem do karpatki stanowi tak naprawdę główny element tego ciasta. To on nadaje całości smaku. Nie jest on trudny do zrobienia i można go przygotować w trakcie pieczenia się ciasta.
  • Do przygotowania kremu do karpatki będą potrzebne: mleko (ok. 2,5 szklanki), masło (1 kostka), cukier, cukier waniliowy, mąka pszenna i mąka ziemniaczana (w stosunku 1:1), żółtka (2-3).
  • W połowie szklanki mleka należy rozmieszać mąki z żółtkami i cukrem waniliowym.
  • Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  • Gdy będzie wrzące – wlać mieszankę z mleczno-jajeczną i energicznie zamieszać.
  • Kiedy całość zgęstnieje – zdjąć z palnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Po tym czasie miękkie masło utrzeć mikserem na gładki puch.
  • Do masła dodajemy partiami przestudzony budyń.
  • Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Gotową masą smarujemy grubo jedną część ciasta po czym nakrywamy całość drugą częścią.
  • Karpatkę posypujemy cukrem-pudrem.
Uwaga: Krem budyniowy może mieć także inne smaki. Można w trakcie jego miksowania dodać do niego owoce (np. maliny), kakao, czekoladę lub inne przyprawy.