Chałwa to deser dla wielbicieli światowych przysmaków, warto zaserwować ją nie tylko na specjalne okazje, ale także by umilić sobie zwyczajny dzień w środku tygodnia. Jak zrobić smaczną chałwę?
Przepis na chałwę
1. Przygotujcie:
3. Ostudzony sezam mielimy przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia kawy (masa sezamowa powinna mieć jednolitą konsystencję), a następnie dokładnie mieszamy go z miodem i aromatem waniliowym.
4.Gotową chałwę przekładamy do wybranego przez siebie naczynia (blaszki, foremki, keksówki) i umieszczamy w lodówce na 3 godziny - po tym czasie wystarczy pokroić ją na części i podawać do stołu!
Rada! Własnoręcznie przygotowaną słodycz warto wzbogacić o pokruszone orzechy, rodzynki czy kandyzowane owoce! Do jej zrobienia śmiało można użyć też ulubionych aromatów: rumowych, cytrynowych lub migdałowych.
Fot. Fotolia
Czym jest chałwa i skąd pochodzi?
Chałwa to słodka przekąska wytwarzana z uprażonego i zmielonego sezamu, miodu, syropu glukozowego oraz aromatów. Zarówno sklepowa, jak i ta wytwarzana w domu, urozmaicana jest często także o bakalie, orzechy, wanilię, karmel, mak czy kakao. Popularna na całym świecie chałwa wywodzi się z Iranu, skąd rozprzestrzeniła się do krajów Śródziemnomorskich i obu Ameryk. Obecnie stanowi doskonały deser, jak i dodatek do przyrządzanych potraw.
Czy chałwa jest zdrowa?
Kluczowy składnik chałwy - sezam - jest niebywale zdrowy i wartościowy. W jego składzie znajduje się mnóstwo białek roślinnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ziarenka sezamu są też źródłem witamin typu A, E oraz z grupy B. Ponadto zawierają one naturalne przeciwutleniacze zapobiegające powstawaniu zmian nowotworowych.
Używany do zrobienia chałwy miód to z kolei doskonałe wzmocnienie dla serca i mózgu, lekarstwo na słabo gojące się rany, a także ukojenie dla zszarganych nerwów oraz skóry. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są również wykorzystane do robienia chałwy dodatki: kakao, bakalie, orzechy czy wiórki kokosowe. Dzięki nim chałwa zyskuje duże ilości magnezu, potasu, fosforu czy żelaza!
Smaki i zastosowanie chałwy
Chałwa jest deserem, z którym warto eksperymentować, tworząc w ten sposób nowe smaki. Zależnie od upodobań, możemy zasmakować chałwy z kakao, pistacjami, migdałami, kokosem lub karmelem (wybrany składnik wystarczy zmielić razem z sezamem).
Jeśli wolicie postawić na owocowy dodatek, koniecznie pokuście się o zrobienie chałwy z dodatkiem wiśni, żurawiny, fig, skórki pomarańczy lub z bananem - gwarantujemy, że efekt będzie powalający!
Jak wiemy chałwa jest pyszna, a przy tym zdrowa. Jak jednak wykorzystać ją w kuchni? Ten znany na całym świecie przysmak, genialne sprawdza się jako składnik deserów i wszelakiego rodzaju ciast - dobrze komponuje się biszkoptami, ciastami francuskimi, babeczkami, muffinkami, a także kremami i masami!
Fot. Fotolia
Chałwa nie od dziś jest jedną z najczęściej kupowanych słodkich przekąsek. My zachęcamy jednak do zmiany przyzwyczajeń i delektowania się domową chałwą, z której zrobić można choćby przepyszny sernik. A Wy macie jakieś pomysły na chałwę? Czekamy na Wasze przepisy!
Przepis na chałwę
1. Przygotujcie:
- 1 szklankę sezamu
- 3 łyżki miodu
- ekstrakt waniliowy
3. Ostudzony sezam mielimy przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia kawy (masa sezamowa powinna mieć jednolitą konsystencję), a następnie dokładnie mieszamy go z miodem i aromatem waniliowym.
4.Gotową chałwę przekładamy do wybranego przez siebie naczynia (blaszki, foremki, keksówki) i umieszczamy w lodówce na 3 godziny - po tym czasie wystarczy pokroić ją na części i podawać do stołu!
Rada! Własnoręcznie przygotowaną słodycz warto wzbogacić o pokruszone orzechy, rodzynki czy kandyzowane owoce! Do jej zrobienia śmiało można użyć też ulubionych aromatów: rumowych, cytrynowych lub migdałowych.
Fot. Fotolia
Czym jest chałwa i skąd pochodzi?
Chałwa to słodka przekąska wytwarzana z uprażonego i zmielonego sezamu, miodu, syropu glukozowego oraz aromatów. Zarówno sklepowa, jak i ta wytwarzana w domu, urozmaicana jest często także o bakalie, orzechy, wanilię, karmel, mak czy kakao. Popularna na całym świecie chałwa wywodzi się z Iranu, skąd rozprzestrzeniła się do krajów Śródziemnomorskich i obu Ameryk. Obecnie stanowi doskonały deser, jak i dodatek do przyrządzanych potraw.
Czy chałwa jest zdrowa?
Kluczowy składnik chałwy - sezam - jest niebywale zdrowy i wartościowy. W jego składzie znajduje się mnóstwo białek roślinnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ziarenka sezamu są też źródłem witamin typu A, E oraz z grupy B. Ponadto zawierają one naturalne przeciwutleniacze zapobiegające powstawaniu zmian nowotworowych.
Używany do zrobienia chałwy miód to z kolei doskonałe wzmocnienie dla serca i mózgu, lekarstwo na słabo gojące się rany, a także ukojenie dla zszarganych nerwów oraz skóry. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są również wykorzystane do robienia chałwy dodatki: kakao, bakalie, orzechy czy wiórki kokosowe. Dzięki nim chałwa zyskuje duże ilości magnezu, potasu, fosforu czy żelaza!
Smaki i zastosowanie chałwy
Chałwa jest deserem, z którym warto eksperymentować, tworząc w ten sposób nowe smaki. Zależnie od upodobań, możemy zasmakować chałwy z kakao, pistacjami, migdałami, kokosem lub karmelem (wybrany składnik wystarczy zmielić razem z sezamem).
Jeśli wolicie postawić na owocowy dodatek, koniecznie pokuście się o zrobienie chałwy z dodatkiem wiśni, żurawiny, fig, skórki pomarańczy lub z bananem - gwarantujemy, że efekt będzie powalający!
Jak wiemy chałwa jest pyszna, a przy tym zdrowa. Jak jednak wykorzystać ją w kuchni? Ten znany na całym świecie przysmak, genialne sprawdza się jako składnik deserów i wszelakiego rodzaju ciast - dobrze komponuje się biszkoptami, ciastami francuskimi, babeczkami, muffinkami, a także kremami i masami!
Fot. Fotolia
Chałwa nie od dziś jest jedną z najczęściej kupowanych słodkich przekąsek. My zachęcamy jednak do zmiany przyzwyczajeń i delektowania się domową chałwą, z której zrobić można choćby przepyszny sernik. A Wy macie jakieś pomysły na chałwę? Czekamy na Wasze przepisy!
SylaUla
Jagodowa