Jak zrobić chałwę?

  • 2

Słodka i wyrazista, taka jest właśnie chałwa! Nie dajcie się zwieźć sklepowym propozycjom i przygotujcie ją samodzielnie: śmietankowa, kokosowa, a może czekoladowa? Sami zdecydujcie, jaki będzie miała smak!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić chałwę?
fot. Fotolia
Chałwa to deser dla wielbicieli światowych przysmaków, warto zaserwować ją nie tylko na specjalne okazje, ale także by umilić sobie zwyczajny dzień w środku tygodnia. Jak zrobić smaczną chałwę?  

Przepis na chałwę

1. Przygotujcie:
  • 1 szklankę sezamu
  • 3 łyżki miodu
  • ekstrakt waniliowy
2. Sezam prażymy (najlepiej na teflonowej patelni - świetnie nadaje się do smażenia bez dodatku tłuszczu), pamiętając o ciągłym jego mieszaniu - powinien on być zarumieniony.

3. Ostudzony sezam mielimy przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia kawy (masa sezamowa powinna mieć jednolitą konsystencję), a następnie dokładnie mieszamy go z miodem i aromatem waniliowym.

4.Gotową chałwę przekładamy do wybranego przez siebie naczynia (blaszki, foremki, keksówki) i umieszczamy w lodówce na 3 godziny - po tym czasie wystarczy pokroić ją na części i podawać do stołu!

Rada! Własnoręcznie przygotowaną słodycz warto wzbogacić o pokruszone orzechy, rodzynki czy kandyzowane owoce! Do jej zrobienia śmiało można użyć też ulubionych aromatów: rumowych, cytrynowych lub migdałowych.

Chałwa
Fot. Fotolia

Czym jest chałwa i skąd pochodzi?

Chałwa to słodka przekąska wytwarzana z uprażonego i zmielonego sezamu, miodu, syropu glukozowego oraz aromatów. Zarówno sklepowa, jak i ta wytwarzana w domu, urozmaicana jest często także o bakalie, orzechy, wanilię, karmel, mak czy kakao. Popularna na całym świecie chałwa wywodzi się z Iranu, skąd rozprzestrzeniła się do krajów Śródziemnomorskich i obu Ameryk. Obecnie stanowi doskonały deser, jak i dodatek do przyrządzanych potraw.

Czy chałwa jest zdrowa?

Kluczowy składnik chałwy - sezam - jest niebywale zdrowy i wartościowy. W jego składzie znajduje się mnóstwo białek roślinnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ziarenka sezamu są też źródłem witamin typu A, E oraz z grupy B. Ponadto  zawierają one naturalne przeciwutleniacze zapobiegające powstawaniu zmian nowotworowych.

Używany do zrobienia chałwy miód to z kolei doskonałe wzmocnienie dla serca i mózgu, lekarstwo na słabo gojące się rany, a także ukojenie dla zszarganych nerwów oraz skóry. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są również wykorzystane do robienia chałwy dodatki: kakao, bakalie, orzechy czy wiórki kokosowe. Dzięki nim chałwa zyskuje duże ilości magnezu, potasu, fosforu czy żelaza!

Smaki  i zastosowanie chałwy

Chałwa jest deserem,  z którym warto eksperymentować, tworząc w ten sposób nowe smaki. Zależnie od upodobań, możemy zasmakować chałwy z kakao, pistacjami, migdałami, kokosem lub karmelem (wybrany składnik wystarczy zmielić razem z sezamem).

Jeśli wolicie postawić na owocowy dodatek, koniecznie pokuście się o zrobienie chałwy z dodatkiem wiśni, żurawiny, fig, skórki pomarańczy lub z bananem - gwarantujemy, że efekt będzie powalający!

Jak wiemy chałwa jest pyszna, a przy tym zdrowa. Jak jednak wykorzystać ją w kuchni? Ten znany na całym świecie przysmak, genialne sprawdza się jako składnik deserów i wszelakiego rodzaju ciast - dobrze komponuje się biszkoptami, ciastami francuskimi, babeczkami, muffinkami, a także kremami i masami!

Chałwa

Fot. Fotolia

Chałwa nie od dziś jest jedną z najczęściej kupowanych słodkich przekąsek. My zachęcamy jednak do zmiany przyzwyczajeń i delektowania się domową chałwą, z której zrobić można choćby przepyszny sernik. A Wy macie jakieś pomysły na chałwę? Czekamy na Wasze przepisy!