Jak upiec piernik?

Do przygotowania piernika potrzebujemy mąki, jajek, miodu, sody oczyszczonej, powideł, masła, mleka i przypraw korzennych. Jest to proste w przygotowaniu ciasto o wspaniałym smaku i aromacie.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak upiec piernik?
fot. Edipresse - Fotolia
Piernik to ciasto tradycyjnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia.  Dodatek przypraw korzennych nadaje mu niezapomnianego smaku i zapachu, który nieodłącznie kojarzy się z świątecznymi chwilami. Jest wiele receptur jego przygotowania. Poniżej podajemy przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę z pieczeniem.

Składniki potrzebne do przygotowania piernika
  • 2 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
Jak upiec piernik?
  • Na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy.
  • Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną, cynamon i kakao,
  • Podgrzewamy chwilę mieszając,
  •  Zdejmujemy  garnek z ognia,
  • po chwili dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka, mieszamy,
  • Dalej mieszając dodajemy stopniowo mąkę,
  • Masę  przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i  obsypanej bułką tartą i pieczemy piernik w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 50 minut.  
Jakie dodatki do piernika?
  • Polewa czekoladowa- wspaniale komponuje się z naszym ciastem, najlepsza będzie przygotowana samodzielnie,
  • Lukier- świetnie pasuje jako słodka polewa, jest prosty w przygotowaniu,
  • Orzechy- włoskie, laskowe, nerkowca ,czy migdały dodadzą elementu chrupkości,
  • Suszone owoce- żurawina, rodzynki, morele, śliwki, czy daktyle świetnie się będą prezentować w pierniku,
  • Powidła- nadają się do przełożenia wypieku zastąpić je możemy domowym dżemem.