Piernik to ciasto tradycyjnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Dodatek przypraw korzennych nadaje mu niezapomnianego smaku i zapachu, który nieodłącznie kojarzy się z świątecznymi chwilami. Jest wiele receptur jego przygotowania. Poniżej podajemy przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę z pieczeniem.
Składniki potrzebne do przygotowania piernika
Składniki potrzebne do przygotowania piernika
- 2 szklanki mąki
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- Na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy.
- Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną, cynamon i kakao,
- Podgrzewamy chwilę mieszając,
- Zdejmujemy garnek z ognia,
- po chwili dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka, mieszamy,
- Dalej mieszając dodajemy stopniowo mąkę,
- Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą i pieczemy piernik w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 50 minut.
- Polewa czekoladowa- wspaniale komponuje się z naszym ciastem, najlepsza będzie przygotowana samodzielnie,
- Lukier- świetnie pasuje jako słodka polewa, jest prosty w przygotowaniu,
- Orzechy- włoskie, laskowe, nerkowca ,czy migdały dodadzą elementu chrupkości,
- Suszone owoce- żurawina, rodzynki, morele, śliwki, czy daktyle świetnie się będą prezentować w pierniku,
- Powidła- nadają się do przełożenia wypieku zastąpić je możemy domowym dżemem.