Jak przygotować ciastka bez jajek?

  • 2

Jajka to świetne spoiwo w wielu przepisach, które dodatkowo sprawia, że wypieki stają się wilgotne i puszyste. Jeżeli jednak z powodu diety musimy wykluczyć je ze swojego menu, nadal jesteśmy w stanie wyczarować pyszne ciastka.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak przygotować ciastka bez jajek?
fot. Fotolia
Zdrowszą alternatywą dla zwykłych wypieków są ciastka owsiane. Bogate w błonnik, uzupełnione niekiedy o suszone owoce, czy ulubione nasiona. Sprawdź, jak przygotować je bez dodatku jajka!

Przepis na ciastka owsiane bez jajek

Przygotuj:

(na porcję 20 ciastek)

• 170 g margaryny lub masła
• 120 g cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty waniliowej
• 220 g mąki pszennej
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g płatków owsianych

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

2. Utrzyj margarynę lub masło z cukrem na gładką, kremową masę i dodaj ekstrakt lub pastę waniliową.

3. Przesianą mąkę pszenną połącz z płatkami owsianymi i dobrze wymieszaj.

4. Suche oraz mokre składniki połącz ze sobą i ugniataj, formując małe kuleczki.

5. Przygotuj blachę do pieczenia, wysmarowaną wcześniej tłuszczem. Ułóż ciastka, delikatnie dociskając.

6. Piecz przez 15 minut, aż się zrumienią.


Czym można zastąpić jajko?

Jest wiele alternatyw i substytutów, które z powodzeniem pozwolą je zastąpić. Wegańskie, niskokaloryczne i niskotłuszczowe propozycje w wielu przypadkach wzbogacają wypiek o cenne witaminy i błonnik.

Puree z dyni jest najczęściej używane do przygotowania klasycznych, amerykańskich placków z nadzieniem z powodzeniem może zastąpić kleiste jajko. Świetnie nadaje się do słodkich chlebków, jak i muffinek. 1 łyżka czystego puree bez przypraw zastąpi 1 jajko średniej wielkości. Jest źródłem witaminy A, K,C, magnezu, potasu, żelaza oraz błonnika.

Nasiona szałwii hiszpańskiej w połączeniu z wodą tworzą gęsty żel, który w konsystencji przypomina surowe białka jaj. Chia są bezwonne i przejmują smak dodatków, z którymi są łączone. Podczas wypieku kruchych ciastek z czekoladą możemy użyć 1 łyżki nasion wymieszanych z 3 łyżkami wody.  Bogate w błonnik, kwasy omega -3, białko oraz wapń stają się nieodłącznym składnikiem wielu diet.

Konsystencja dojrzałego banana sprawdzi się podczas wypieku ciastek na bazie płatków owsianych, jak i batoników musli. Pozwala ona na równomierne połączenie się składników. Na jedno jajko podane w przepisie przeznaczamy ¼ szklanki rozgniecionego banana, który sklei całość. Owoce te są bogate w witaminy A, C, E, K oraz te z grupy B.


Ciastka Anzac
Zdjęcie: Fotolia

Ciastka bez jajek z różnych stron świata

Brak podstawowego składnika, jakim jest jajko z pewnością nie ogranicza nas w tworzeniu nowych, ciekawych wypieków. Najlepszym tego przykładem są florentynki – chrupiące ciastka pochodzące ze słonecznej Italii. Bogactwo orzechów, suszonych owoców i miodu sprawia, że to idealna przekąska do kawy czy herbaty. Zwieńczeniem jest pokrycie spodu gęstą, mleczną lub białą czekoladą.

Kolejnym wypiekiem nie wymagającym użycia jaj są tradycyjne belgijskie herbatniki speculoos. Do ich przygotowania wykorzystujemy pszenną, białą mąkę, brązowy cukier , masło oraz co najważniejsze – przyprawy korzenne. Ich smak możemy dostosować do upodobań, kontrolując dodatek cynamonu bądź anyżu, które charakteryzują się dość intensywnym aromatem.

Popularne w Australii i Nowej Zelandii ciastka Anzac zyskały swą sławę już podczas I wojny światowej. Dzięki swej konsystencji towarzyszyły żołnierzom podczas walk na froncie. Do ich wykonania wystarcza zaledwie parę składników: mąka, płatki owsiane, soda oczyszczona, cukier, masło i gorąca woda.

Pyszne wypieki bez dodatku jajka są świetną alternatywą dla wegan oraz osób uczulonych na ten skladnik. Eksperymentując w kuchni, możemy pokusić się także o wykorzystanie powyższych patentów do wypieku ciast.

Jakie są Wasze ulubione ciastka bez dodatku jaj i czy macie sprawdzone sposoby na zastąpienie ich? Podzielcie się Waszymi przepisami w komentarzach!