Polega na jedzeniu produktów zawierających tak zwane dobre kalorie i unikaniu tych złych. Dobre kalorie hamują tworzenie się tłuszczu i likwidują uczucie głodu. Powinny mieć niski indeks glikemiczny. Natomiast złe kalorie przyspieszają odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Produkty zalecane: chude produkty nabiałowe, mięso i ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce o niższej kaloryczności (jabłka, wiśnie, truskawki, cytrusy, brzoskwinie, morele, agrest, porzeczki).
Produkty zakazane: tłuste produkty mleczne, białe pieczywo, płatki śniadaniowe, banany, awokado, owoce suszone, orzechy i pestki, cukier i słodycze.
Stosując dietę, powinno się unikać łączenia produktów zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) z produktami zawierającymi węglowodany (pieczywo, kasze, makarony) oraz owocami.
Plusy: - jest bardzo prosta, - ma niewiele ograniczeń, ale jest niezwykle skuteczna, -zmniejsza uczucie głodu, - polecana do krótkiego stosowania.
Minusy: - wymaga sporej wiedzy, - trzeba maksymalnie ograniczyć białko pochodzenia zwierzęcego przez co najmniej dwa tygodnie diety. Mięso dostarcza wielu składników mineralnych, m.in. żelaza. Niedobór może doprowadzić do anemii. - eliminacja orzechów i pestek – dobrego źródła kwasów tłuszczowych nienasyconych.
Produkty zalecane: chude produkty nabiałowe, mięso i ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce o niższej kaloryczności (jabłka, wiśnie, truskawki, cytrusy, brzoskwinie, morele, agrest, porzeczki).
Produkty zakazane: tłuste produkty mleczne, białe pieczywo, płatki śniadaniowe, banany, awokado, owoce suszone, orzechy i pestki, cukier i słodycze.
Stosując dietę, powinno się unikać łączenia produktów zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) z produktami zawierającymi węglowodany (pieczywo, kasze, makarony) oraz owocami.
Plusy: - jest bardzo prosta, - ma niewiele ograniczeń, ale jest niezwykle skuteczna, -zmniejsza uczucie głodu, - polecana do krótkiego stosowania.
Minusy: - wymaga sporej wiedzy, - trzeba maksymalnie ograniczyć białko pochodzenia zwierzęcego przez co najmniej dwa tygodnie diety. Mięso dostarcza wielu składników mineralnych, m.in. żelaza. Niedobór może doprowadzić do anemii. - eliminacja orzechów i pestek – dobrego źródła kwasów tłuszczowych nienasyconych.