Dlaczego warto jeść kiełki?

Choć delikatne i niepozorne znacznie przewyższają dojrzałe rośliny. W każdym gramie mają gigantyczne ilości witamin i składników mineralnych. Przekonaj się sama o ich właściwościach.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dlaczego warto jeść kiełki?
fot. Fotolia
Podczas kiełkowania ziarna wytwarzają składniki odżywcze zapewniające im prawidłowy wzrost. Uaktywniają się wtedy również enzymy, które sprawiają, że zawarte w kiełkach węglowodany czy białka są znacznie lepiej przyswajane. Drobne roślinki zawierają komplet witamin i to w znacznych ilościach.

Na przykład porcja kiełków rzodkiewek (30 g) ma tyle witaminy C co sok z całej cytryny. W młodych pędach nie brakuje też składników mineralnych (potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz selenu, litu czy chromu) oraz zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także błonnika.     


Kiełki są lekkostrawne i niskokaloryczne (100 g ma 40 kcal), więc warto po nie sięgać codziennie. Najzdrowsze są na surowo - pod wpływem temperatury tracą właściwości. Można dodawać je do twarożków, koktajli, sałatek, kanapek i posypywać nimi ciepłe dania (np. smażone warzywa czy zupy). 

Sprawdź, jakie działanie mają kiełki różnych roślin.



1. Brokuły zapobiegają nowotworom


Kiełki zawierają nawet 30 razy więcej sulforafanu niż dojrzałe brokuły. Substancja ta pomaga usuwać z organizmu szkodliwe związki i może zapobiegać rozwojowi zaawansowanych postaci raka z komórek przedrakowych. Zmniejsza ryzyko m.in. nowotworów piersi i prostaty. Może też utrudniać rozwój bakterii Helicobacter pylori - jednej z przyczyn wrzodów żołądka i dwunastnicy. 



Kiełki różnych roślin  Kiełki słonecznika
Fot. Fotolia

2. Fasola mung wzmacnia serce


Kiełki tej fasoli wzbogacają menu w potas zmniejszający ciśnienie krwi. Zawierają też saponiny - substancje obniżające poziom cholesterolu LDL. Dzięki temu fasola w wersji mini może skutecznie zapobiegać chorobom serca i układu krążenia.  



3. Słonecznik jest dobry dla kości


Młode pędy słonecznika zawierają sporo wapnia i fosforu oraz witaminę D (rzadko spotykaną 
w roślinach). Substancje te są niezbędne do prawidłowego rozwoju kości i zębów. Prócz tego kiełki mają dużo białka potrzebnego do rozwoju młodego organizmu. 



4. Cieciorka zapobiega wadom rozwojowym


Pasta z kiełków ciecierzycy z orzechami, czosnkiem, szczyptą kminku, oliwą i natką to propozycja dla przyszłej mamy. Kiełki wzbogacają menu w żelazo chroniące przed anemią oraz kwas foliowy (folacynę) wspomagający rozwój i zapobiegający wadom cewy nerwowej u płodu. 



5. Pszenica odmładza

Skiełkowane nasiona pszenicy są jednym z najbogatszych źródeł witaminy E. Ta zaś ma silne właściwości przeciwutleniające. Wymiata z organizmu szkodliwe wolne rodniki, opóźniając starzenie się organizmu.  



6. Rzodkiewki oczyszczają organizm


Koktajl z kefiru i kiełków to idealne śniadanie na detoksie. Pędy rzodkiewki działają przeciwzapalnie, odkażająco, oczyszczająco i moczopędne. Wspomagają pracę wątroby i woreczka żółciowego oraz wzmacniają organizm.



7. Lucerna zmniejsza ryzyko osteoporozy


Delikatne pędy lucerny, o lekko orzechowym smaku, są cennym uzupełnieniem diety dla pań 
w wieku, okołomenopauzalnym. Kiełki mają sporo fitoestrogenów - roślinnych odpowiedników żeńskich hormonów płciowych. Mogą one łagodzić niektóre objawy klimakterium, zapobiegają utracie wapnia z kości, a tym samym zmniejszają ryzyko osteoporozy.



8. Soja ujędrnia cerę


Duszone warzywa z kiełkami sojowymi to bogate źródło składników mineralnych (m.in. miedzi, cynku), a także zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dbają o wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki nim kiełki soi działają odmładzająco i ujędrniająco, sprawiając, że włosy nabierają blasku, paznokcie są mocne, a skóra staje się gładka.



Zrób to sama


Kiełki łatwo jest wyhodować samemu. Nasiona kupisz w supermarkecie lub sklepie ogrodniczym. Wypłucz je, zalej letnią przegotowaną wodą i mocz 24 godziny. Potem przełóż na gazę lub watę i zwilżaj co najmniej dwa razy dziennie. Gdy kiełki się pojawią, postaw je na słońcu, by pędy się zazieleniły. Zjadaj, gdy będą miały 2–3 cm wysokości.