![Jak hodować kiełki? Jak hodować kiełki?](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/jak-hodowac-kielki-569217.jpg)
Kiełki to nic innego jak rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Otrzymuje się je z nasion najróżniejszych gatunków warzyw, zbóż i ziół. Kiełki w fazie wzrostu wytwarzają więcej cennych składników odżywczych niż dojrzała roślina. Są one niezastąpionym elementem diety bogatym w tłuszcze, białka, witaminy i minerały, a co najważniejsze – są dostępne przez cały rok.
Zabierając się za kiełkowanie nasion warto pamiętać o kilku zasadach uprawy kiełków:
Kiełkownice mają z reguły dwa lub trzy poziomy, na których można swobodnie rozłożyć nasiona na kiełki – jest to z pewnością zaleta tej metody. Jakie kiełki warto hodować na kiełkownicy? Tutaj sprawdzą się kiełki rzeżuchy, lucerny, jarmużu, cebuli czy brokuła.
![Hodowla kiełków w kiełkownicy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/hodowla-kielkow-w-kielkownicy-569219.jpg)
fot. Adobe Stock
Namoczone wcześniej kiełki należy włożyć do słoika i zamiast wieczka, przykryć kawałkiem gazy zawiązanej gumką recepturką.
Kiełki należy podlewać kilka razy dziennie, a nadmiar wody wylewać przez gazę. Można ustawić słoik dnem do góry, aby nadmiar wody mógł swobodnie ściekać.
![Hodowla kiełków w słoiku](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/hodowla-kielkow-w-sloiku-569218.jpg)
fot. Adobe Stock
Prawdziwa bomba witaminowa to ta surówka z kiełkami zrobiona z miksu sałat. Podaj do niej twaróg z kiełkami na kromce świeżego chleba, a w mgnieniu oka stworzysz pyszne i pożywne danie.
![Kanapka z kiełkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/kanapka-z-kielkami-569220.jpg)
fot. Adobe Stock
Jak zrobić kiełki?
Jest kilka popularnych metod hodowania kiełków – najpopularniejsze jest kiełkowanie w słoiku, w specjalnej kiełkownicy, w ziemi lub na ligninie.Zabierając się za kiełkowanie nasion warto pamiętać o kilku zasadach uprawy kiełków:
- Naczynie, w którym rosną kiełki powinno być czyste, a najlepiej wcześniej wyparzone.
- Zanim umieścimy nasiona w docelowym pojemniku, nasiona powinny moczyć się przez 24 godziny. W tym celu należy umieścić je w małym naczyniu i zalać świeżą, zimną wodą ponad ich poziom.
- Kiedy nasiona na kiełki napęcznieją można umieścić je w naczyniu do kiełkowania.
- Należy podlewać, a najlepiej zraszać kiełki 3 razy dziennie. Nie można doprowadzić do ich przesuszenia ani przelania. Kiełki, które mają nadmiar wody są podatne na pleśnienie.
- Najlepszą metodą na utrzymywanie stałej wilgotności jest zraszanie kiełków – w ten sposób masz pewność, że będą miały odpowiednią ilość wody.
- Wzrost kiełków zależy od ich rodzaju. Zazwyczaj nasiona kiełkują od 3-7 dni. Warto trzymać się zaleceń umieszczonych na opakowaniu kiełków.
- Kiełki nie powinny stać w nadmiernie oświetlonym miejscu – wystarczy, że mają dostęp do światła.
- Nasiona powinny być rozłożone w odpowiedniej odległości, aby mogły swobodnie kiełkować.
Kiełki z kiełkownicy
Plastikowe kiełkownice, specjalnie przeznaczone do hodowania kiełków kupisz już za kilkanaście złotych. Są one sporych rozmiarów i dostarczają nasionom dużo światła. Nadają się w szczególności do małych nasion w dużej ilości.Kiełkownice mają z reguły dwa lub trzy poziomy, na których można swobodnie rozłożyć nasiona na kiełki – jest to z pewnością zaleta tej metody. Jakie kiełki warto hodować na kiełkownicy? Tutaj sprawdzą się kiełki rzeżuchy, lucerny, jarmużu, cebuli czy brokuła.
![Hodowla kiełków w kiełkownicy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/hodowla-kielkow-w-kielkownicy-569219.jpg)
fot. Adobe Stock
Kiełki ze słoika
Duży słoik z pewnością znajdzie się w każdej kuchni. Jest to świetny pojemnik do hodowania kiełków – jest tani, łatwo dostępny i doskonale sprawdza się w tym celu.Namoczone wcześniej kiełki należy włożyć do słoika i zamiast wieczka, przykryć kawałkiem gazy zawiązanej gumką recepturką.
Kiełki należy podlewać kilka razy dziennie, a nadmiar wody wylewać przez gazę. Można ustawić słoik dnem do góry, aby nadmiar wody mógł swobodnie ściekać.
![Hodowla kiełków w słoiku](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/hodowla-kielkow-w-sloiku-569218.jpg)
fot. Adobe Stock
Jakie nasiona wybrać na kiełki?
Do najpopularniejszych nasion należy rzeżucha, która króluje zwłaszcza na wielkanocnych stołach. Jest ceniona za dużą wartość odżywczą i charakterystyczny, ostry smak. Niemniej lubiane są kiełki rzodkiewki, lucerny, grochu, soi, soczewicy, słonecznika, dyni, a także owsa i pszenicy.- Kiełki rzodkiewki – ostre w smaku, doskonale komponują się z sałatkami, potrawami z jaj, zupami czy daniami z patelni. Są źródłem witaminy C, PP, siarki i magnezu.
- Kiełki lucerny – są lekkostrawne, pysznie smakują zarówno w kanapkach, jak i daniach przyrządzanych na ciepło.
- Kiełki fasoli mung – chrupiące i delikatne w smaku, zawierają dużo białka i witamin z grupy B. Sprawdzą się w daniach azjatyckich typu stir-fry, omletach i makaronach.
- Kiełki słonecznika – są orzechowe w smaku, co sprawia, że doskonale uzupełniają smak sałatek, surówek, a nawet koktajli i deserów! Warto spożywać je również ze względu na sporą zawartość cynku i żelaza
- Kiełki soczewicy – charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem. Śmiało można je dodawać do potraw przyrządzanych na ciepło, jak i na zimno. W ich składzie znajdziemy duże ilości witaminy E, C, ale też miedzi, fosforu czy kwasu foliowego.
- Kiełki soi – są niebywale chrupiące i łagodne w smaku. Doskonale smakują na surowo lub ugotowane na parze. Zawierają znaczne ilości łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i żelaza.
- Kiełki grochu – są najsłodsze z wymienionych kiełków, dlatego doskonale pasują do deserów, koktajli czy soków. Wzmacniają osłabiony organizm i mają przy tym jedynie 30 kcal.
- Kiełki owsa i pszenicy - wyróżnia je słodkawy smak i wszechstronność wykorzystywania. Doskonale spisują się bowiem jako składnik kanapek, sałatek czy twarożków i past.
Jak przechowywać kiełki?
Kiełki warto spożywać jak najszybciej po wyrośnięciu – są wtedy świeże i maja najwięcej witamin. Jednak jeśli nie zjesz całych zbiorów, przechowuj je w zamkniętym słoiku lub w torebce strunowej, zawinięte w wilgotny ręcznik papierowy. Ten trik sprawi, że kiełki będą dłużej świeże.Z czym jeść kiełki?
Bogactwo smakowe kiełków pozwala na wykorzystanie ich w licznych potrawach. Jeśli masz ochotę na ryż stir-fry z kiełkami w stylu azjatyckim, doskonale sprawdzą się do tego dania kiełki fasoli mung. Sałatka jajeczna z kiełkami brokuła to pyszna propozycja na wiosenne śniadanie lub lunch. Na obiad zaserwuj drobiowe roladki z kiełkami – tutaj sprawdzą się kiełki lucerny, brokuła, czy cebuli.Prawdziwa bomba witaminowa to ta surówka z kiełkami zrobiona z miksu sałat. Podaj do niej twaróg z kiełkami na kromce świeżego chleba, a w mgnieniu oka stworzysz pyszne i pożywne danie.
![Stir fry z kiełkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/stir-fry-z-kielkami-569221.jpg)
![Kanapka z kiełkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/kanapka-z-kielkami-569220.jpg)
fot. Adobe Stock
marcinka
niezły kąsek