Od kozy, krowy czy z soi?
Przy wyrobie słodkich kremów i likierów stosuje się niemal każdy rodzaj mleka. Ważne, by było ono tłuste i świeże. Im bardziej tłuste tym lepsze. Nie oznacza to oczywiście, że nalewki przyrządzać będziemy na 20% śmietanie, ale mleko skondensowane będzie dobrym wyborem. Nie warto kupować słodzonego mleka skondensowanego – jest droższe, a płacenie za cukier, który dodać możemy do niego sami mija się z celem. Mleko kozie z uwagi na cenę pozostawiłbym pasjonatom, podobnie, zresztą jak mleka ryżowe i sojowe.
Palmy, tropiki i kokosy
Najczęściej do domowych wyrobów używamy mleka krowiego, rzadziej kokosowego. Kokosy nektar jest przeważnie składnikiem likierów typu malibu. Ważne, by mleko kokosowe, które kupujemy było w konsystencji płynnej. Przed zakupem warto potrząsnąć puszką, by sprawdzić, czy w środku znajduje się płyn. Nie polecam uzyskiwania mleka kokosowego bezpośrednio ze świeżych kokosów – zawierają go one nie wiele, a ich obróbka jest bardzo pracochłonna.
Kakao czy czekolada?
O ile przepis nie mówi inaczej, warto przy wyrobie domowych likierów używać czekolady zamiast kakao. To ostatnie zarezerwujmy sobie jako dodatek do nalewek, który bazę stanowi nie tylko mleko. Czekolada najczęściej łączona jest w likierach z mlekiem, stąd wybierajmy raczej jej gorzką niż mleczną wersję. Do likierów niezbyt nadaje się czekolada biała. Lepiej i zdrowiej zastąpić ją skondensowanym mlekiem. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Możemy w trakcie podgrzewania dodać do niej kilka łyżek mleka, by gęsty krem nie przywarł nam do garnka.
Prosto z kurnika
W wyrobie domowych likierów często sięgamy także po żółta jaj. Prawie w każdym przypadku należy utrzeć je z cukrem na jednolitą masę. Ważne by jaja były jak najświeższe. Uwaga! Warto powąchać jajko tuż po rozbiciu go, przed dodaniem do nalewki. Wiele o surowym jajku powie nam też jego wygląd. Żółtko powinno być jasne, mocno wypukłe, nie powinno się rozpadać, czy mieszać z białkiem.
Jak przyrządzać likiery mleczne?
Przygotowując domowe likiery i kremy warto mieć na uwadze sprawdzone połączenia. I tak na przykład czekolada doskonale łączy się z rumem i świeżymi ziarnami kawy, żółtka uwielbiają cukier waniliowy, a do likieru czekoladowego warto dodać kilka świeżych wiśni. Dużo lepsze od świeżego mleka będzie to skondensowane, choć nie słodzone.
pszczolkaanulka
Panna_Margot
Gość
Zapraszam do zajrzenia na strony: www.sztukawina.pl oraz www.scottishhouse.pl coś dla miłośników dobrych trunków i cen ;)
Gość