Istnieje kilka domowych sposobów, by mięso wyjęte z lodówki nie zepsuło się - są to jednocześnie niezawodne sposoby, by to mięso smacznie przyrządzić. Olej Surowe warzywa (marchew, seler, pietruszka, czosnek, cebula, itp.) pokroić w krążki, dodać olej i różne zioła i wymieszać. Natrzeć tym mięso i zostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Zsiadłe mleko Mięso zalać całkowicie posolonym mlekiem, które kwaśniejąc uchroni je przed zepsuciem na 2-3 dni. Ocet Mięso zalać octem zmieszanym z przegotowaną i ostudzoną wodą, pokrojoną w krążki cebulą i różnymi przyprawami. Można je zostawić nawet na 5 dni (zimą). Sól Mięso natrzeć czosnkiem i ziołami, solą, cukrem i saletrą. Zalać całkowicie zaprawą z wody z tymi samymi składnikami, przykryć. Zostawić nawet na 2 tygodnie, obracając co 2 dni. Do konserwacji mięsa można używać ziela angielskiego, liści laurowych, owoców jałowca, ziaren pieprzu oraz innych, dowolnych.