Foie gras to pasztet wytwarzany z bardzo tłustych wątróbek kaczek albo gęsi. Inaczej jest zwany pasztetem strasburskim.
Pasztet strasburski jest bardzo ceniony we Francji i trzeba wiedzieć, że przy tym też drogi.
Jednak aby go uzyskać potzreba tłustych kaczek i gęsi, które muszą być specjalnie tuczone. W związku z tym, jako że uznawane jest to za niehumaniterne - Foie gras nie produkuje się w wielu krajach, np. w Polsce jest to zakazane. Do czołowych jego producentów należą za to Francuzi, Węgrzy oraz Bułgarzy.
Pasztet strasburski jest bardzo ceniony we Francji i trzeba wiedzieć, że przy tym też drogi.
Jednak aby go uzyskać potzreba tłustych kaczek i gęsi, które muszą być specjalnie tuczone. W związku z tym, jako że uznawane jest to za niehumaniterne - Foie gras nie produkuje się w wielu krajach, np. w Polsce jest to zakazane. Do czołowych jego producentów należą za to Francuzi, Węgrzy oraz Bułgarzy.