Nie sztuką jest wybrać w sklepie najładniejsza kiełbasę - któr ma piekny, błyszczący kolor skórki. Może się okazać, że w środku ma więcej chemii i wody niż samego mięsa. Zobacz czym nalezy kierować się podczas zakupów:
- zwracaj uwagę na zawartość mięsa. By kiełbasę można było nazwać baranią czy wieprzową musi zawierać minimum 75% tego mięsa,
- jeśli zależy Ci na wyborze kiełbasy raczej nietłustej, zdecyduj się na drobiową. Najwięcej zaś tłuszczu znajduje się w kiełbasie wieprzowej,
- MOM czyli mięso oddzielone mechanicznie, skórki, fosforany czy białko sojowe - to znane wypełniacze kiełbasy. Uwaga - soja może uczulać,
- annato - to nazwa barwnika o żółtym kolorze, który jest oficjalnie zakazany. Niestety jednak producenci tanich kiełbas dodają go do uzyskania koloru zabarwionej apetycznie wędzonej kielłbasy,
- raczej unikaj kiełbas pod nazwą "grillowa", ponieważ zazwyczaj jest to mięso z najgorszego sortu.