Jak kupować kiełbasę

Jak kupić kiełbasę dobrą, bez chemicznych dodatków - a przy tym smaczną.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Jak kupować kiełbasę
Nie sztuką jest wybrać w sklepie najładniejsza kiełbasę - któr ma piekny, błyszczący kolor skórki. Może się okazać, że w środku ma więcej chemii i wody niż samego mięsa. Zobacz czym nalezy kierować się podczas zakupów:
  • zwracaj uwagę na zawartość mięsa. By kiełbasę można było nazwać baranią czy wieprzową musi zawierać minimum 75% tego mięsa,
  • jeśli zależy Ci na wyborze kiełbasy raczej nietłustej, zdecyduj się na drobiową. Najwięcej zaś tłuszczu znajduje się w kiełbasie wieprzowej,
  • MOM czyli mięso oddzielone mechanicznie, skórki, fosforany czy białko sojowe - to znane wypełniacze kiełbasy. Uwaga - soja może uczulać,
  • annato - to nazwa barwnika o żółtym kolorze, który jest oficjalnie zakazany. Niestety jednak producenci tanich kiełbas dodają go do uzyskania koloru zabarwionej apetycznie wędzonej kielłbasy,
  • raczej unikaj kiełbas pod nazwą "grillowa", ponieważ zazwyczaj jest to mięso z najgorszego sortu.