Sok z malin to jeden ze sprawdzonych sposobów na walkę z przeziębieniem. Dlatego warto mieć go w swojej spiżarni, by w okresie jesienno-zimowym móc po niego sięgnąć. Jego przygotowanie jest banalnie proste – wystarczą dwa składniki!
Domowy sok malinowy można przygotować na 2 sposoby: na zimno lub na gorąco. Oto one:
Dlaczego warto pić sok z malin lub dodawać go do herbaty? Odpowiedź jest prosta – zawiera w sobie mnóstwo witamin (w tym A, C, E, PP oraz witaminy z grupy B) oraz minerałów (w tym wapń, potas, żelazo czy mangan).
Posiada właściwości napotne (głównie dzięki kwasowi salicylowemu – tej samej substancji, którą można znaleźć w aspirynie), antyseptyczne i oczyszczające. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę układu pokarmowego oraz przeciwdziała niedokrwistości.
Zobacz też inne przepisy na domowe soki!
Przepis na sok z malin
Domowy sok malinowy można przygotować na 2 sposoby: na zimno lub na gorąco. Oto one:
- Sok malinowy robiony na zimno
- Do przygotowania soku malinowego na zimno będą potrzebne: świeże maliny, cukier (dokładnie tyle, ile mamy malin), odrobina przegotowanej i ostudzonej wody do rozcieńczenia.
- Maliny należy dokładnie oczyścić ze wszelkich zanieczyszczeń (piasek, liście, etc.). Zostawiamy tylko całe, nieuszkodzone owoce.
- W dużym słoju należy ułożyć warstwami owoce i cukier, zaczynając od malin a kończąc na cukrze.
- Całość odkłada się na kilka godzin do momentu aż owoce puszczą sok.
- Tak powstały napój przecedza się przez gęste sitko lub sitko wyłożone gazą. Gotowe – taki sok można przelać do butelek a następnie je zapasteryzować.
- Sok malinowy robiony na ciepło
- Do przygotowania soku malinowego na ciepło będą potrzebne: maliny (świeże lub mrożone), cukier (o połowę mniej niż malin), woda.
- Maliny wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą do takiego poziomu, aby były przykryte.
- Całość stawiamy na małym ogniu i gotujemy do momentu całkowitego rozpadnięcia się owoców (przy mrożonych zajmie to więcej czasu).
- Sok przecedzamy przez gęste sitko lub gazę i przelewamy do butelek lub słoików.
- Pojemniki dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aby się zawekowały. Gotowe.
Sok malinowy - właściwości
Dlaczego warto pić sok z malin lub dodawać go do herbaty? Odpowiedź jest prosta – zawiera w sobie mnóstwo witamin (w tym A, C, E, PP oraz witaminy z grupy B) oraz minerałów (w tym wapń, potas, żelazo czy mangan).
Posiada właściwości napotne (głównie dzięki kwasowi salicylowemu – tej samej substancji, którą można znaleźć w aspirynie), antyseptyczne i oczyszczające. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę układu pokarmowego oraz przeciwdziała niedokrwistości.
Zobacz też inne przepisy na domowe soki!