Jak zrobić sok z malin?

Domowy sok z malin przygotowuje się z owoców zasypanych cukrem, ale można otrzymać go też przez gotowanie. Sok z malin zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu jest świetny w walce z przeziębieniem! Zobacz, jak zrobić odpowiednio słodki sok z malin!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sok z malin?
fot. Fotolia
Sok z malin to jeden ze sprawdzonych sposobów na walkę z przeziębieniem. Dlatego warto mieć go w swojej spiżarni, by w okresie jesienno-zimowym móc po niego sięgnąć. Jego przygotowanie jest banalnie proste – wystarczą dwa składniki!

Przepis na sok z malin


Domowy sok malinowy można przygotować na 2 sposoby: na zimno lub na gorąco. Oto one:
  1. Sok malinowy robiony na zimno
  • Do przygotowania soku malinowego na zimno będą potrzebne: świeże maliny, cukier (dokładnie tyle, ile mamy malin), odrobina przegotowanej i ostudzonej wody do rozcieńczenia.
  • Maliny należy dokładnie oczyścić ze wszelkich zanieczyszczeń (piasek, liście, etc.). Zostawiamy tylko całe, nieuszkodzone owoce.
  • W dużym słoju należy ułożyć warstwami owoce i cukier, zaczynając od malin a kończąc na cukrze.
  • Całość odkłada się na kilka godzin do momentu aż owoce puszczą sok.
  • Tak powstały napój przecedza się przez gęste sitko lub sitko wyłożone gazą. Gotowe – taki sok można przelać do butelek a następnie je zapasteryzować.
Uwaga: Ze względu na brak obróbki termicznej taki sok ma znacznie krótszy okres przydatności do spożycia!
  1. Sok malinowy robiony na ciepło
  • Do przygotowania soku malinowego na ciepło będą potrzebne: maliny (świeże lub mrożone), cukier (o połowę mniej niż malin), woda.
  • Maliny wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą do takiego poziomu, aby były przykryte.
  • Całość stawiamy na małym ogniu i gotujemy do momentu całkowitego rozpadnięcia się owoców (przy mrożonych zajmie to więcej czasu).
  • Sok przecedzamy przez gęste sitko lub gazę i przelewamy do butelek lub słoików.
  • Pojemniki dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aby się zawekowały. Gotowe.

Sok malinowy - właściwości


Dlaczego warto pić sok z malin lub dodawać go do herbaty? Odpowiedź jest prosta – zawiera w sobie mnóstwo witamin (w tym A, C, E, PP oraz witaminy z grupy B) oraz minerałów (w tym wapń, potas, żelazo czy mangan).

Posiada właściwości napotne (głównie dzięki kwasowi salicylowemu – tej samej substancji, którą można znaleźć w aspirynie), antyseptyczne i oczyszczające. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę układu pokarmowego oraz przeciwdziała niedokrwistości.

Zobacz też inne przepisy na domowe soki!