Kotlety schabowe to jeden z najbardziej lubianych, tradycyjnych obiadów. Gdy ląduje na stole cieszą się zarówno dzieci, jaki i dorośli. W towarzystwie tłuczonych ziemniaków i ulubionej surówki to prawdziwie sycący posiłek.
Jak przyprawić schabowego?
Jak przyprawić schabowego?
- Mięso na kotlety schabowe przyprawiamy przeważnie solą i pieprzem.
- Dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra.
- Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy.
- Przyprawami obsypujemy przygotowane plastry mięsa, lub dodajemy je do rozkłóconego jajka.
- Niektórzy kawałki mięsa pozostawiają na kilka godzin w mleku wymieszanym z przyprawami, dzięki temu nasze kotlety są bardziej soczyste.
- Innym pomysłem jest też obłożenie schabowych plastrami cebuli, które usuwamy przed panierowaniem.
- Umyte mięso układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem.
- Obtaczamy mięso najpierw w mące.
- Jajko rozkłócamy w miseczce, bułkę tartą wsypujemy na osobny talerz.
- Maczamy schab w jajku, następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
- Smażymy na sporym ogniu na patelni z rozgrzanym olejem lub smalcem.