Jak przyprawić schabowe?

Kotlety schabowe przyprawiamy solą i pieprzem. Można posypać je także słodką papryką.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak przyprawić schabowe?
fot. Fotolia
Kotlety schabowe to jeden z najbardziej lubianych, tradycyjnych obiadów. Gdy ląduje na stole cieszą się zarówno dzieci, jaki i dorośli. W towarzystwie tłuczonych ziemniaków i ulubionej surówki to prawdziwie sycący posiłek.

Jak przyprawić schabowego?
  • Mięso na kotlety schabowe przyprawiamy przeważnie solą i pieprzem.
  • Dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra.
  • Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy.
  • Przyprawami obsypujemy przygotowane plastry mięsa, lub dodajemy je do rozkłóconego jajka.
  • Niektórzy kawałki mięsa pozostawiają na kilka godzin w mleku wymieszanym z przyprawami, dzięki temu nasze kotlety są bardziej soczyste.
  • Innym pomysłem jest też obłożenie schabowych plastrami cebuli, które usuwamy przed panierowaniem.
Jak przyrządzamy schabowego?
  • Umyte mięso układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem.
  • Obtaczamy mięso najpierw w mące.
  • Jajko rozkłócamy w miseczce, bułkę tartą wsypujemy na osobny talerz.
  • Maczamy schab w jajku, następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
  • Smażymy na sporym ogniu na patelni z rozgrzanym olejem lub smalcem.