Jak mrozić bób?

Młody bób możemy zamrozić bez gotowania lub go wcześniej zblanszować. Zobacz jak zblanszować bób i jak długo trzeba go gotować po rozmrożeniu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak mrozić bób?
fot. fotolia
Bób to pyszne i bardzo wartościowe ziarna, którymi zajadamy się w sezonie wiosenno-letnim. Dobrym pomysłem, by zachować jego smak na zimowe dni jest mrożenie. Najlepiej wykorzystać do tego celu jeszcze młode ziarna, najsmaczniejsze będą te z końca czerwca lub początku lipca.

Jak mrozić surowy albo blanszowany bób?

Bób możemy przed zamrożeniem blanszować lub zamrozić surowy. Zobacz też: Wszystko, co musisz wiedzieć na temat bobu!

Bób blanszowany
  • Wyłuskany i umyty bób wkładamy na sitku do garnka z wrzącą wodą na około 2 minuty.
  • Następnie szybko przekładamy go na cedzak  i przelewamy obficie bardzo zimną wodą.
  • Czekamy aż obcieknie i dokładnie suszymy na ręcznikach papierowych.
  • Tak wysuszony bób wkładamy do woreczków i mrozimy.
Bób surowy
  • Bób łuskamy i myjemy.
  • Dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami.
  • Następnie wkładamy ziarna do woreczków i mrozimy.

Spróbuj też zamrozić młody bób w strąkach - bez wcześniejszego łuskania. To także świetny dodatek do dań w sezonie zimowym!

Jak gotować zamrożony bób?

Zamrożone ziarna bobu wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. W zależności czy bób był młody, czy trochę starszy gotujemy go od 5 do 25 minut. Możemy gotować go w wodzie, na parze (to potrwa kilka minut dłużej) lub piec w piekarniku.