Bób gotowany, bób smażony, makaron z bobem lub krem z bobu to tylko niektóre kulinarne możliwości, które daje bób. Ta zielona roślina strączkowa doskonale pasuje do różnego typu dań.
Zdjęcie: Fotolia
Lekka sałatka z bobem
Uczynienie z bobu głównego składnika sałatki to bardzo dobry pomysł! Sałatka z bobem doskonale pasuje jako dodatek do mięs i dań z grilla. Oczywiście może być także jedzona solo. Edytaha poleca sałatkę z bobu i marchewki z przepisu Pascala. Agabi22 w swojej sałatce łączy bób, bakłażana i wędzony ser. Zaś mysza75 proponuje lekką sałtakę z bobem na upalne dni.
Zielona przystawka
Bób rewelacyjnie sprawdzi się także jako dodatek do przystawek. Placuszki, tartaletki, pasty, czy też sakiewiki z bobem to jest to! Czosnek w pomidorach dzieli się przepisem na wyśmietnite placuszki z bobu w stylu fit. Jaga85 poleca apetyczne tartaletki z bobem i boczkiem. Natomiast jaNina przygotowała wyborną pastę z bobu z oliwkami i bazylią.
Dania główne z bobem
W pełni sezonu, bób warto wykorzystać jako urozmaicenie do typowych, tradycyjnych dań. Okazuje się, że bób pasuje m.in. do pierogów, naleśników, kotletów i zapiekanek. Cukiereczek zachęca do przygotowania pierogów z bobem. Babciagramolka poleca pyszną kremową zupę z bobu. Natomiast luna19 proponuje porcję indyka na bobie.
Zachęcamy do korzystania z tego, że świeży i smaczny bób mamy już na wyciągnięcie ręki. Dzielcie się z nami swoimi pomysłami na pyszne potrawy z bobu!
kuxon