Dlaczego chleb powinniśmy przechowywać w zamknięciu i czy zawsze jest to konieczne - pytanie na pozór banalne, jednak opinie na ten temat są podzielone.
Mało kto wie, że przechowywanie chleba w szczelnie zamkniętym pojemniku nie jest najmądrzejsze - pieczywo powinno oddychać. W tym celu postarajmy się o odpowiednią wentylację - dzięki temu dłużej pozostanie dobry, nie spleśnieje. Suche, czerstwe pieczywo możemy następnie zetrzeć na bułkę tartą - zapleśniały chleb (przechowywany bez dostępu powietrza) nie przyda się już do niczego.
Jeśli przechowujemy chleb w folii - zróbmy w niej nakłucia. Dobrze jest także zawinąc bochenek w suchą ściereczkę - zapewni mu to odpowiednią wentylację.
Mało kto wie, że przechowywanie chleba w szczelnie zamkniętym pojemniku nie jest najmądrzejsze - pieczywo powinno oddychać. W tym celu postarajmy się o odpowiednią wentylację - dzięki temu dłużej pozostanie dobry, nie spleśnieje. Suche, czerstwe pieczywo możemy następnie zetrzeć na bułkę tartą - zapleśniały chleb (przechowywany bez dostępu powietrza) nie przyda się już do niczego.
Jeśli przechowujemy chleb w folii - zróbmy w niej nakłucia. Dobrze jest także zawinąc bochenek w suchą ściereczkę - zapewni mu to odpowiednią wentylację.
Gość