Prosty sposób na to, by truskawki dłużej były świeże!

Typowy scenariusz: kupujesz świeże, gruntowe truskawki, a te już po kilku godzinach zaczynają się psuć? Nie zawsze przechowywanie truskawek w lodówce zdaje egzamin. Zobacz co zrobić, aby truskawki były dłużej świeże!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Prosty sposób na to, by truskawki dłużej były świeże!
fot. Adobe stock
Gruntowe polskie truskawki są słodkie, soczyste i pachnące. Aż chciałoby się zachować ten smak i zapach na dłużej... Truskawki niestety stosunkowo szybko się psują - nie pomaga wówczas przechowywanie w lodówce. Można je albo zjeść od razu, upiec ciasto lub zamrozić. Jest jednak pewien sposób, dzięki któremu truskawki dłużej pozostają świeże.

Jak przedłużyć świeżość truskawek?

Oto prosty sposób:
  1. Przygotuj roztwór wody i octu w proporcji 10:1 (na 1 część octu dodaj 10 części wody).
  2. Wypłucz świeżo zerwane lub kupione truskawki w roztworze, osusz i włóż do lodówki.
Płukanie owoców w roztworze o kwaśnym odczynie pozwala także łatwo usunąć groźne bakterie. Zobacz też jak myć owoce, aby pozbyć się pestycydów.

Świeże truskawki nawet przez kilka dni!

Jeśli chcesz, by truskawki zachowały świeżość nawet przez kilka dni, po przepłukaniu w/w roztworem ułóż je na dużym, płaskim talerzu lub tacy przykrytej ręcznikiem papierowym, przykryj nim także warstwę truskawek.

Pamiętaj o tym, by dokładnie przejrzeć owoce i wyrzucić te, które mają jakiekolwiek ślady zepsucia (to nie musi być widoczna pleśń). Jeśli będziesz je trzymać razem ze zdrowymi owocami, szybko wszystkie się zepsują.

Przechowując truskawki w lodówce zaglądaj do nich i regularnie sprawdzaj, czy jakiś owoc nie zaczyna się psuć.

Przed jedzeniem wyjmij owoce 30 minut wcześniej.

Deser ze zdjęcia to czekoladowe doniczki z truskawkami. Kliknij na zdjęcie i zobacz przepis >>>

Doniczki z truskawkami