Gruntowe polskie truskawki są słodkie, soczyste i pachnące. Aż chciałoby się zachować ten smak i zapach na dłużej... Truskawki niestety stosunkowo szybko się psują - nie pomaga wówczas przechowywanie w lodówce. Można je albo zjeść od razu, upiec ciasto lub zamrozić. Jest jednak pewien sposób, dzięki któremu truskawki dłużej pozostają świeże.
Pamiętaj o tym, by dokładnie przejrzeć owoce i wyrzucić te, które mają jakiekolwiek ślady zepsucia (to nie musi być widoczna pleśń). Jeśli będziesz je trzymać razem ze zdrowymi owocami, szybko wszystkie się zepsują.
Przechowując truskawki w lodówce zaglądaj do nich i regularnie sprawdzaj, czy jakiś owoc nie zaczyna się psuć.
Przed jedzeniem wyjmij owoce 30 minut wcześniej.
Deser ze zdjęcia to czekoladowe doniczki z truskawkami. Kliknij na zdjęcie i zobacz przepis >>>
Jak przedłużyć świeżość truskawek?
Oto prosty sposób:- Przygotuj roztwór wody i octu w proporcji 10:1 (na 1 część octu dodaj 10 części wody).
- Wypłucz świeżo zerwane lub kupione truskawki w roztworze, osusz i włóż do lodówki.
Świeże truskawki nawet przez kilka dni!
Jeśli chcesz, by truskawki zachowały świeżość nawet przez kilka dni, po przepłukaniu w/w roztworem ułóż je na dużym, płaskim talerzu lub tacy przykrytej ręcznikiem papierowym, przykryj nim także warstwę truskawek.Pamiętaj o tym, by dokładnie przejrzeć owoce i wyrzucić te, które mają jakiekolwiek ślady zepsucia (to nie musi być widoczna pleśń). Jeśli będziesz je trzymać razem ze zdrowymi owocami, szybko wszystkie się zepsują.
Przechowując truskawki w lodówce zaglądaj do nich i regularnie sprawdzaj, czy jakiś owoc nie zaczyna się psuć.
Przed jedzeniem wyjmij owoce 30 minut wcześniej.
Deser ze zdjęcia to czekoladowe doniczki z truskawkami. Kliknij na zdjęcie i zobacz przepis >>>