Jak zrobić dietetyczne naleśniki?

Niskokaloryczne naleśniki robi się ze zdrowej mąki, np. gryczanej, żytniej lub ryżowej. Mąkę można zastąpić płatkami owsianymi.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić dietetyczne naleśniki?
fot. Fotolia
Naleśniki bez mąki pszennej to zdrowy i lekki posiłek, idealny na śniadanie. Jeden naleśnik z płatków owsianych, siemienia lnianego i mleka to trochę ponad 100 kalorii.

Jak zrobić dietetyczny naleśnik bez mąki i jajek

Naleśniki light robi się z płatków owsianych, mleka, siemienia lnianego oraz odrobiny proszku do pieczenia. Wysoka zawartość białka i węglowodanów w daniu sprawia, że to zdrowy i pożywny posiłek, np. na śniadanie.
  • Płatki owsiane, proszek do pieczenia i siemię lniane zmiksuj na mąkę.
  • Dolej mleko, wymieszaj i poczekaj, aż zgęstnieje.
  • Naleśniki smaż na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, aż się zarumienią.

Dietetyczny naleśnik na słodko

Naleśniki usmażone w wersji light można podawać na słodko, np. z serem. Farsz wykonuje się z chudego białego twarogu, miodu i cukru waniliowego albo miąższu z laski wanilii. Naleśniki na słodko w wersji light dobrze smakują ze świeżymi bananami, jabłkami, śliwkami lub truskawkami. Owoce najlepiej pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na placku i zwinąć z niego rulonik.

Zdrowa mąka do naleśników

Najzdrowszymi mąkami do przygotowywania naleśników są: żytnia, gryczana i ryżowa. Naleśniki żytnie są bardzo delikatne, ale trzeba je smażyć odrobinę dłużej, niż tradycyjne z mąki pszennej. Osobom na diecie bezglutenowej poleca się do ciasta używać gryczanej i ryżowej. Mąka ryżowa daje naleśnikom lekki kokosowy posmak.