Naleśniki bez mąki pszennej to zdrowy i lekki posiłek, idealny na śniadanie. Jeden naleśnik z płatków owsianych, siemienia lnianego i mleka to trochę ponad 100 kalorii.
Jak zrobić dietetyczny naleśnik bez mąki i jajek
Naleśniki light robi się z płatków owsianych, mleka, siemienia lnianego oraz odrobiny proszku do pieczenia. Wysoka zawartość białka i węglowodanów w daniu sprawia, że to zdrowy i pożywny posiłek, np. na śniadanie.
Dietetyczny naleśnik na słodko
Naleśniki usmażone w wersji light można podawać na słodko, np. z serem. Farsz wykonuje się z chudego białego twarogu, miodu i cukru waniliowego albo miąższu z laski wanilii. Naleśniki na słodko w wersji light dobrze smakują ze świeżymi bananami, jabłkami, śliwkami lub truskawkami. Owoce najlepiej pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na placku i zwinąć z niego rulonik.
Zdrowa mąka do naleśników
Najzdrowszymi mąkami do przygotowywania naleśników są: żytnia, gryczana i ryżowa. Naleśniki żytnie są bardzo delikatne, ale trzeba je smażyć odrobinę dłużej, niż tradycyjne z mąki pszennej. Osobom na diecie bezglutenowej poleca się do ciasta używać gryczanej i ryżowej. Mąka ryżowa daje naleśnikom lekki kokosowy posmak.
Jak zrobić dietetyczny naleśnik bez mąki i jajek
Naleśniki light robi się z płatków owsianych, mleka, siemienia lnianego oraz odrobiny proszku do pieczenia. Wysoka zawartość białka i węglowodanów w daniu sprawia, że to zdrowy i pożywny posiłek, np. na śniadanie.
- Płatki owsiane, proszek do pieczenia i siemię lniane zmiksuj na mąkę.
- Dolej mleko, wymieszaj i poczekaj, aż zgęstnieje.
- Naleśniki smaż na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, aż się zarumienią.
Dietetyczny naleśnik na słodko
Naleśniki usmażone w wersji light można podawać na słodko, np. z serem. Farsz wykonuje się z chudego białego twarogu, miodu i cukru waniliowego albo miąższu z laski wanilii. Naleśniki na słodko w wersji light dobrze smakują ze świeżymi bananami, jabłkami, śliwkami lub truskawkami. Owoce najlepiej pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na placku i zwinąć z niego rulonik.
Zdrowa mąka do naleśników
Najzdrowszymi mąkami do przygotowywania naleśników są: żytnia, gryczana i ryżowa. Naleśniki żytnie są bardzo delikatne, ale trzeba je smażyć odrobinę dłużej, niż tradycyjne z mąki pszennej. Osobom na diecie bezglutenowej poleca się do ciasta używać gryczanej i ryżowej. Mąka ryżowa daje naleśnikom lekki kokosowy posmak.