Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?

Ciasto naleśnikowe przyrządza się przez zmiksowanie mąki, mleka, jaja, soli oraz wody. Należy je smażyć na rozgrzanym tłuszczu – oleju lub klarownym maśle. Naleśniki ze szpinakiem świetnie smakują z dodatkiem: twarogu, kurczaka, pieczarek, sera żółtego bądź fety.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?
fot. Fotolia
Naleśniki ze szpinakiem można przygotować z rozmaitymi dodatkami. Najczęściej wzbogaca się je o ser żółty, fetę, parmezan lub mozzarellę. Można je również serwować zapiekane w sosach, zwłaszcza pomidorowym.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe

Przygotowanie odpowiednio gęstego ciasta naleśnikowego nie należy do trudnych czynności. Wystarczy wszystkie składniki, czyli mąkę pszenną, mleko, jajo, sól i wodę, zmiksować na gładką konsystencję. Zamiast mąki pszennej można użyć razowej, żytniej lub orkiszowej. Naleśniki powinno się smażyć na specjalnej, cienkiej patelni naleśnikowej. Ciasto smaży się na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju lub klarownego masła.

Jak przygotować szpinak do naleśników

Tradycyjny naleśnikowy farsz przygotowany ze szpinaku w swoim składzie zawiera również ser feta oraz czosnek. Do zrobienia pysznego farszu potrzebne są: mrożony lub świeży szpinak, ząbki czosnku, ser feta, masło lub olej, sól i pieprz.
  • Masło roztapia się na patelni, a następnie wrzuca do niego posiekane ząbki czosnku.
  • W momencie gdy czosnek będzie już lekko podsmażony, dodaje się do niego rozmrożony szpinak.
  • Całość należy poddusić, aż odparuje nadmiar wytworzonej wody.
  • Do szpinaku dodaje się pokruszony ser feta oraz przyprawy.
  • Przyrządzony farsz nakłada się na usmażone naleśniki, które zawija się w rulony.

Zapiekanie naleśników ze szpinakiem

Przygotowane naleśniki ze szpinakowym nadzieniem można zapiekać z różnymi sosami. Klasycznym pomysłem jest ten zapiekania w sosie pomidorowym lub beszamelu.
  • Do przygotowania sosu pomidorowego konieczne będą: przecier pomidorowy/passata, oliwa, czosnek, cebula, bazylia (najlepiej świeża) i suszone oregano.
  • Posiekany czosnek i pokrojoną drobno cebulę należy zeszklić na oliwie.
  • Następnie dodaje się do nich pomidorowy przecier oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, cukier).
  • Całość gotuje się na niewielkim ogniu.
  • Na koniec do sosu dodaje się listki świeżej bazylii i miksuje się go do uzyskania gładkiej konsystencji.