Jak usmażyć dorsza?

  • 1

Dorsza przyprawiamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony. Przed smażeniem rybę można pokroić w dzwonka lub filety, albo smażyć w całości. Czy dorsz musi być przed smażeniem panierowany? Zobacz!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak usmażyć dorsza?
fot. fotolia
Dorsz to jedna z ryb, które często pojawiają się na naszych stołach. Najłatwiej przyrządzić ją smażąc na patelni. Smakuje wspaniale, jest chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Możemy pokroić ją w dzwonka, filety lub pozostawić w całości. Nie wiesz, jakie przyprawy pasują do tej ryby? Zobacz czym przyprawić dorsza.

Jak usmażyć dorsza krok po kroku

  • Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem, musi być sucha.
  • Przypraw dorsza solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami z obu stron, możesz też oprószyć ją mąką.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz: wybierz olej rzepakowy, olej kokosowy lub masło z dodatkiem oleju.
  • Dorsza ułóż na dobrze rozgrzanym tłuszczu najpierw skórą do dołu.
  • Na patelni nie układaj zbyt dużo kawałków ryby, ponieważ zimna ryba szybko obniża temperaturę tłuszczu - ryby puszczają sok i zaczną się gotować i przyklejać do patelni.
  • Żeby ryba miała apetycznie zarumienioną, chrupiącą skórkę, smaż dorsza bez przykrycia.
Dorsza można usmażyć także w panierce. Doskonale chrupiącą skórkę uzyskasz obtaczając go w rozkłóconym jajku i skruszonych płatkach kukurydzianych. Pamiętaj jednak, że panierka wchłania sporo tłuszczu, potrawa będzie więc ciężka i kaloryczna. Po usmażeniu dorsza w panierce koniecznie osącz go z nadmiaru tłuszczu delikatnie przyciskając do ryby papierowy ręcznik. Jeśli nadal nie wiesz jak przyrządzić dorsza na obiad, zobacz sprawdzone przepisy na dorsza.

Jakie dodatki do smażonego dorsza?

Usmażonego dorsza możesz zaserwować na rodzinny obiad, na kolację dla dwojga, czy jako szybkie danie w ciągu dnia. Z białym mięsem ryby świetnie komponuje się smak cytrynowego sosu, surówka ze świeżych warzyw lub kiszona kapusta.

Do smażonego dorsza możesz zaserwować dowolny sok, natomiast jeśli szukasz odpowiedniego alkoholu, najlepsze będzie białe wino, np. sauvignon blanc. Dowiedz się więcej: jak dobrać wino do potrawy?

Dodatki do smażonego dorsza:
  • pieczone ziemniaki i kiszona kapusta,
  • ryż i sos śmietanowo-cytrynowy,
  • kasza i surówka z buraczków,
  • frytki i surówka z marchewki,
  • puree warzywne i sałatką z pomidorków koktajlowych w sosie balsamicznym.
Smażonego dorsza możesz podać także z pieczywem. Jeśli nie masz świeżej ryby, wykorzystaj mrożoną. Zobacz jak szybko rozmrozić rybę.

Dlaczego warto jeść dorsza?

Białe mięso dorsza zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Wspomagają one funkcjonowanie układu nerwowego i krążenia. Jedzenie dorsza polecamy także osobom stosującym dietę odchudzającą, dorsz ma stosunkowo mało kalorii w porównaniu do innych ryb. 

Nie wszystkie ryby warto jeść. Zobacz, których ryb lepiej unikać.