Jak usmażyć dorsza?

  • 1

Dorsza przyprawiamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak usmażyć dorsza?
fot. fotolia
Dorsz to jedna z ryb, które często pojawiają się na naszych stołach. Najłatwiej przyrządzić ją smażąc na patelni. Smakuje wspaniale, jest chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Możemy pokroić ją w dzwonka, filety lub pozostawić w całości.

Jak usmażyć dorsza?
  • Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, musi być sucha.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami z obu stron, możemy oprószyć ją mąką.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz wybieramy olej rzepakowy, olej kokosowy lub masło z dodatkiem oleju.
  • Dorsza układamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu najpierw skórą do dołu.
  • Na patelni nie układajmy zbyt dużo kawałków ryby, obniżamy temperaturę i ryby puszczą sok i zaczną się gotować i przyklejać do patelni.
  • Żeby ryba miała apetycznie zarumienioną, chrupiącą skórkę, smażymy bez przykrycia.
Dodatki do dorsza z patelni

Usmażonego dorsza możemy zaserwować na rodzinny obiad, na kolacje dla dwojga, czy na szybkie danie w ciągu dnia.

Podajmy go:
  • Z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą,
  • Z ryżem i sosem śmietanowo- cytrynowym,
  • Z kaszą i surówką z buraczków,
  • Z frytkami i surówką z marchewki,
  • Z puree warzywnym i sałatką z pomidorków koktajlowych w sosie balsamicznym
  • Świetnie będzie również smakował z kromką świeżego chleba.
Właściwości dorsza
Białe mięso dorsza zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Wspomaga on funkcjonowanie układu nerwowego i krążenia. Polecamy go osobom pozostającym na diecie bo jest niskokaloryczny.