Kokos to składnik wielu dań wytrawnych, jak i słodkich wypieków - w postaci wiórków, mleczka czy oleju kokosowego. Ten ostatni nadaje kremowy smak i słodycz przygotowywanych potraw. Sprawdźmy, jakie ma zastosowanie w kuchni!
Właściwości oleju kokosowego
• Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, które wspomagają prace organów wewnętrznych
• Redukuje napady głodu, co pozwala ograniczyć niezdrowe przekąski i jedzenie typu fast - food
• Wspomaga walkę z wysokim poziomem złego cholesterolu
• Nawilża skórę ciała i zapobiega zrogowaceniom
• Idealnie chroni skórę przed promieniami słonecznymi, tworząc cienką barierę
Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni
Metody przygotowania:
• Gotowanie w wysokich temperaturach ( duszenie i smażenie) – jest idealny do smażenia w wysokich temperaturach – nie przypala się tak łatwo jak masło czy inne oleje roślinne. Zawiera zdrowe tłuszcze nasycone, które sprawiają, że olej zachowuje temperaturę bez ryzyka szybkiego przypalenia potrawy. Dodatkowo jest bezzapachowy, co nie zmienia smaku dań.
• Pieczenie - przygotowując ciasteczka lub inne desery warto zastąpić masło lub margarynę olejem kokosowym. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie wymaga się użycia zimnego tłuszczu – w kruszonkach i ciastach kruchych. Blachy i formy do muffinek wysmarowane nim są idealnie zabezpieczone przed przywieraniem masy.
• Do smarowania – doskonały zamiennik masła lub margaryny podczas smarowania kromki chleba na zakwasie lub chrupkiego pieczywa. Idealnie komponuje się do tostów na słodko z dodatkiem świeżych owoców i miodu.
Składnik dania:
• Zabielacz do kawy – dodatek łyżki nierafinowanego oleju kokosowego – jedna z najzdrowszych wersji – doskonale zastąpi śmietankę do kawy, jednocześnie dodając energii i niwelując gorzkawy posmak napoju.
• Dodatek do smoothie – świetne źródło zdrowych nasyconych tłuszczy jednocześnie sprawia, że napój na bazie warzyw czy owoców staje się kremowy i lekko słodki.
• Majonez – delikatny dodatek do kanapek czy sałatek na bazie żółtek, octu jabłkowego i musztardy idealnie wkomponuje się w całość.
• Granola – chrupiący dodatek do mleka, jogurtu czy kefiru w połączeniu z pokruszonymi orzechami, suszonymi owocami i olejem kokosowym będzie świetnym zamiennikiem granoli ze sklepu na bazie szkodliwego oleju palmowego.
Właściwości oleju kokosowego
• Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, które wspomagają prace organów wewnętrznych
• Redukuje napady głodu, co pozwala ograniczyć niezdrowe przekąski i jedzenie typu fast - food
• Wspomaga walkę z wysokim poziomem złego cholesterolu
• Nawilża skórę ciała i zapobiega zrogowaceniom
• Idealnie chroni skórę przed promieniami słonecznymi, tworząc cienką barierę
Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni
Metody przygotowania:
• Gotowanie w wysokich temperaturach ( duszenie i smażenie) – jest idealny do smażenia w wysokich temperaturach – nie przypala się tak łatwo jak masło czy inne oleje roślinne. Zawiera zdrowe tłuszcze nasycone, które sprawiają, że olej zachowuje temperaturę bez ryzyka szybkiego przypalenia potrawy. Dodatkowo jest bezzapachowy, co nie zmienia smaku dań.
• Pieczenie - przygotowując ciasteczka lub inne desery warto zastąpić masło lub margarynę olejem kokosowym. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie wymaga się użycia zimnego tłuszczu – w kruszonkach i ciastach kruchych. Blachy i formy do muffinek wysmarowane nim są idealnie zabezpieczone przed przywieraniem masy.
• Do smarowania – doskonały zamiennik masła lub margaryny podczas smarowania kromki chleba na zakwasie lub chrupkiego pieczywa. Idealnie komponuje się do tostów na słodko z dodatkiem świeżych owoców i miodu.
Składnik dania:
• Zabielacz do kawy – dodatek łyżki nierafinowanego oleju kokosowego – jedna z najzdrowszych wersji – doskonale zastąpi śmietankę do kawy, jednocześnie dodając energii i niwelując gorzkawy posmak napoju.
• Dodatek do smoothie – świetne źródło zdrowych nasyconych tłuszczy jednocześnie sprawia, że napój na bazie warzyw czy owoców staje się kremowy i lekko słodki.
• Majonez – delikatny dodatek do kanapek czy sałatek na bazie żółtek, octu jabłkowego i musztardy idealnie wkomponuje się w całość.
• Granola – chrupiący dodatek do mleka, jogurtu czy kefiru w połączeniu z pokruszonymi orzechami, suszonymi owocami i olejem kokosowym będzie świetnym zamiennikiem granoli ze sklepu na bazie szkodliwego oleju palmowego.