Mleko kokosowe to zdrowa alternatywa dla mleka krowiego. Nie zawiera laktozy, dzięki czemu nie wywołuje skutków ubocznych po spożyciu. Jego aromat podnosi walory wielu napojów i potraw. Można je kupić w sklepie, jednak lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie go samodzielnie w domu.
Jak zrobić mleko kokosowe z wiórków?
Mleko kokosowe najłatwiej przygotować z wiórek. Dobrze jest wybierać produkty, które nie zawierają dwutlenku siarki. Istnieją dwa sposoby na zrobienie mleka z wiórek kokosowych:
a) Mleko na bazie zimnej wody
- Do przygotowania mleka kokosowego będą potrzebne: wiórki kokosowe, woda mineralna, blender, gaza.
- Wiórki należy wsypać do butelki lub słoika i zalać zimną wodą. Całość zostawiamy na całą noc.
- Na drugi dzień całą zawartość przelewa się do garnka, podgrzewa i blenduje.
- Na słoik nakłada się gazę i przecedza się przez nią powstały napój. Pozostałe na gazie fragmenty wiórek należy mocno odcisnąć. Gotowe.
b) Mleko na bazie gorącej wody
- Do przygotowania tej wersji mleka kokosowego będą potrzebne: wiórki kokosowe, gorąca (nie wrząca!) woda, blender, gaza.
- Do gorącej wody wrzucamy wiórki kokosowe, parę minut podgrzewamy (nie gotujemy!) i blendujemy.
- Powstały napar odcedzamy na gazie. Gotowe.
Dlaczego warto pić mleko kokosowe?
Napój ten posiada szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Najważniejszą z nich jest brak laktozy, dzięki czemu nie wywołuje dolegliwości układu pokarmowego. Dodatkowo mleko kokosowe zawiera mnóstwo ważnych witamin, takich jak te z grupy B, oraz minerałów, w tym fosforu, potasu, żelaza i wapnia.
Co ciekawe – mleko kokosowe posiada właściwości bakterio- i wirusobójcze. Dzięki temu wspomaga odporność organizmu i zwalczanie drobnych infekcji. Jest szczególnie polecane osobom na diecie ze względu na fakt, iż jest ono bardzo szybko przetwarzane na energię. Ergo – nie odkłada się na boczkach!
Do czego dodać mleko kokosowe?
Mleko kokosowe to podstawowy składnik w kuchni tajskiej i indyjskiej. Jest on dodawany do różnego rodzaju zup, w tym tych z owoców morza, pad thai czy nawet klasycznego curry. Jego wyrazisty aromat sprawia, że potrawy posiadają lekko słodkawy smak i kokosowy aromat.
Mleko kokosowe warto wykorzystać także w kuchni polskiej. Można go używać jako zamiennika zwykłego mleka i dodawać go do kawy, deserów czy sosów. Często dodajemy je do smoothie i koktajli, wzbogacając je o cenne wartości odżywcze. Co ciekawe – można je ubijać, tworząc wegańską bitą śmietanę, która świetnie się sprawdzi podana z owocami lub lodami.
SylaUla