Jak zrobić mleko kokosowe?

  • 1

Wiórki kokosowa, woda i blender. Te składniki pozwalają stworzyć oryginalne mleko roślinne, które można wykorzystać do zup, dań głównych i deserów.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić mleko kokosowe?
fot. Fotolia
Mleko kokosowe to zdrowa alternatywa dla mleka krowiego. Nie zawiera laktozy, dzięki czemu nie wywołuje skutków ubocznych po spożyciu. Jego aromat podnosi walory wielu napojów i potraw. Można je kupić w sklepie, jednak lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie go samodzielnie w domu. 
 
Jak zrobić mleko kokosowe z wiórków?
 
Mleko kokosowe najłatwiej przygotować z wiórek. Dobrze jest wybierać produkty, które nie zawierają dwutlenku siarki. Istnieją dwa sposoby na zrobienie mleka z wiórek kokosowych:
 
a) Mleko na bazie zimnej wody
  • Do przygotowania mleka kokosowego będą potrzebne: wiórki kokosowe, woda mineralna, blender, gaza. 
  • Wiórki należy wsypać do butelki lub słoika i zalać zimną wodą. Całość zostawiamy na całą noc. 
  • Na drugi dzień całą zawartość przelewa się do garnka, podgrzewa i blenduje.
  • Na słoik nakłada się gazę i przecedza się przez nią powstały napój. Pozostałe na gazie fragmenty wiórek należy mocno odcisnąć. Gotowe. 
 
b) Mleko na bazie gorącej wody
  • Do przygotowania tej wersji mleka kokosowego będą potrzebne: wiórki kokosowe, gorąca (nie wrząca!) woda, blender, gaza.
  • Do gorącej wody wrzucamy wiórki kokosowe, parę minut podgrzewamy (nie gotujemy!) i blendujemy
  • Powstały napar odcedzamy na gazie. Gotowe.
 
Dlaczego warto pić mleko kokosowe?
 
Napój ten posiada szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Najważniejszą z nich jest brak laktozy, dzięki czemu nie wywołuje dolegliwości układu pokarmowego. Dodatkowo mleko kokosowe zawiera mnóstwo ważnych witamin, takich jak te z grupy B, oraz minerałów, w tym fosforu, potasu, żelaza i wapnia
 
Co ciekawe – mleko kokosowe posiada właściwości bakterio- i wirusobójcze. Dzięki temu wspomaga odporność organizmu i zwalczanie drobnych infekcji. Jest szczególnie polecane osobom na diecie ze względu na fakt, iż jest ono bardzo szybko przetwarzane na energię. Ergo – nie odkłada się na boczkach!
 
Do czego dodać mleko kokosowe?
 
Mleko kokosowe to podstawowy składnik w kuchni tajskiej i indyjskiej. Jest on dodawany do różnego rodzaju zup, w tym tych z owoców morza, pad thai czy nawet klasycznego curry. Jego wyrazisty aromat sprawia, że potrawy posiadają lekko słodkawy smak i kokosowy aromat
 
Mleko kokosowe warto wykorzystać także w kuchni polskiej. Można go używać jako zamiennika zwykłego mleka i dodawać go do kawy, deserów czy sosów. Często dodajemy je do smoothie i koktajli, wzbogacając je o cenne wartości odżywcze. Co ciekawe – można je ubijać, tworząc wegańską bitą śmietanę, która świetnie się sprawdzi podana z owocami lub lodami.