Jakie śliwki wybrać do suszenia?
Najlepsze do suszenia są śliwki węgierki - te małe, ciemnofioletowe. Dojrzałą śliwkę węgierkę łatwo rozpoznasz po lekko pomarszczonej skórce przy ogonku. Wybieraj owoce bardzo dojrzałe.
Jak przygotować śliwki do suszenia?
Przed suszeniem śliwki trzeba umyć i przebrać. Usuń ogonki, sprawdź czy owoce nie są uszkodzone lub zaatakowane przez chorobę - do suszenia wybierz wyłącznie zdrowe owoce. Jeśli masz własne owoce poczekaj, aż spadną z drzewa, będziesz mieć pewność, że są dojrzałe i odpowiednio słodkie.
Przed suszeniem śliwki warto zblanszować: zanurz owoce we wrzącej wodzie na minutę, a następnie przełóż do bardzo zimnej, aby zatrzymać proces gotowania. Poczekaj aż wyschną.
Śliwki możesz suszyć zarówno w całości, tj. z pestką, lub je naciąć i wyjąć pestkę ze środka. Możesz też przekroić śliwki przed suszeniem na połówki.
W czym suszyć śliwki?
- w suszarce do owoców, grzybów i warzyw
- piekarniku
- w słońcu
Ostatni sposób możesz wykorzystać tylko wtedy, gdy pozwala na to pogoda: aby ususzyć śliwki w naturalnym słońcu musi być sucho, ciepło i słonecznie przez kilka dni. Zdecydowanie bezpieczniej będzie wykorzystać piekarnik lub suszarkę. Jeśli nie posiadasz specjalnej suszarki, ułóż śliwki na kratce w piekarniku - dzięki temu ciepłe powietrze będzie mogło suszyć je z każdej strony równomiernie.
Owoce można również suszyć podobnie jak grzyby, nawlekając je na nitkę. W takiej postaci należy rozwiesić je nad kominkiem lub kuchenką. Koniecznie trzeba jednak zwracać uwagę na owady, które lgnąć będą do słodkiego aromatu smakowitych śliwek.
Optymalna temperatura suszenia śliwek w piekarniku to 60 stopni. Jeśli twój piekarnik posiada funkcję termoobiegu, ta będzie doskonała. Zostaw śliwki we włączonym piekarniku na 24 godziny, a następnie wyjmij i dosusz przez kolejną dobę w przewiewnym miejscu.
Powyższy sposób suszenia śliwek w piekarniku nie wymaga wiele pracy. Możesz też zastosować cykl przerywany - wówczas włączaj piekarnik nagrzany do temperatury nieco niższej (50 stopni) na 3 - 4 godziny, a następnie wyjmij przemieszaj owoce i pozostaw poza piekarnikiem przez kilka godzin. Czynność tę powtarzaj kilkakrotnie.
Dobre suszone śliwki mają błyszczącą, pomarszczoną skórkę i miękki, elastyczny miąższ. Jeśli zdecydujesz się na suszenie śliwek w suszarce właściwie nie musisz martwic się o to, że śliwki za bardzo się przypieką.
Jak przechowywać suszone śliwki?
Suszone śliwki przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli nie pojawi się na nich pleśń, możesz je przechowywać nawet przez rok.
Jakie właściwości mają suszone śliwki?
Wraz z suszeniem, śliwki zyskują wiele zdrowotnych właściwości. Regulują pracę układu pokarmowego, obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed chorobami i stanowią pyszną przekąskę dla wszystkich dbających o zdrowie.
Smakowite suszone śliwki są fantastycznym suplementem zalecanym w profilaktyce chorób przewlekłych i nowotworów. Takie działanie mają przede wszystkim polifenole, które chronią zdrowe komórki przed zniszczeniem i neutralizują te zmienione chorobowo.
Suszone śliwki są bardzo słodkie, ale mimo to świetnie utrzymują stabilny poziom cukru we krwi. Działanie takie ma przede wszystkim zawarty w nich błonnik, który pęcznieje w żołądku, dzięki czemu czujemy się nasyceni i w efekcie rezygnujemy z podjadania.
Naukowcy wykazali również, że suszone śliwki hamują proces utraty kośćca i mogą zatrzymać początki osteoporozy. Smakołyki te powinny znajdować się więc w jadłospisie dzieci i osób starszych, które to szczególnie narażone są na złamania.
Zobacz też: Jak zrobić powidła śliwkowe?
cremebrule
Gość
śliwki rozpołowione, przymykamy drugą część okna, zostawiając kilkucentyntymetrową szczeline do odprowadzania wody ze śliwek.
Pomiędzy szybami tworzy się wyższa temperatura. Przy codziennej
słonecznej pogodzie we wrześniu śliwki suszą się 5 dni.
Gość
A w suszarce elektrycznej jak suszycie ? Na której pozycji- I czy II ?
Jak długo? W czym przetrzymujecie wysuszone śliwki?
Gość