Jak ugotować kurczaka?

Kawałki kurczaka, w tym pierś, gotuje się około 20 minut. Wystarczy wrzucić je do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy i postawić na palniku.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować kurczaka?
fot. Fotolia
Gotowany kurczak to propozycja na niskokaloryczny i lekkostrawny obiad. Podany z ugotowanymi na parze warzywami stanowi dietetyczny posiłek dla każdego. Jak sprawić, aby mięso nie wyszło mdłe i rozgotowane?
 
Gotowanie kurczaka krok po kroku
 
Przyrządzenie drobiu w ten sposób nie zajmuje zbyt wiele czasu, o ile dysponujemy kawałkami kurczaka. W przypadku posiadania całej tuszki, warto ją wcześniej podzielić. Inaczej samo gotowanie może zająć nawet 2 godziny
  • Do ugotowania kurczaka będą potrzebne: kawałki kurczaka (pierś, udka, skrzydełka), zimna woda, cebula, marchewka (lub inne warzywa), sól, pieprz, majeranek, czosnek lub inne ulubione przyprawy. 
  • Mięso dokładnie myjemy, w miarę możliwości pozbawiamy kości i układamy w garnku.
  • Kurczaka zalewamy zimną wodą tak, by był cały zakryty.
  • Cebulę i pozostałe warzywa kroimy w kostkę lub talarki, dorzucamy razem z czosnkiem i innymi przyprawami do mięsa.
  • Całość stawiamy na palniku. Gotujemy ok. 15-20 minut od momentu zagotowania się wody
  • Gdy mięso będzie miękkie – odsączamy je z wody i podajemy. Smacznego!
Co zrobić, aby gotowany kurczak nie był mdły?
 
Kurczak gotowany w wodzie często jest unikanym specjałem ze względu na strach, przed jego nijakim smakiem. Można tej sytuacji uniknąć marynując drób przez całą noc w przyprawach lub gotując go w rosole. Warto także do gotującej wody dodać aromatyczne warzywa, np. pora,  czosnek lub paprykę.