Gotowany kurczak to propozycja na niskokaloryczny i lekkostrawny obiad. Podany z ugotowanymi na parze warzywami stanowi dietetyczny posiłek dla każdego. Jak sprawić, aby mięso nie wyszło mdłe i rozgotowane?
Gotowanie kurczaka krok po kroku
Przyrządzenie drobiu w ten sposób nie zajmuje zbyt wiele czasu, o ile dysponujemy kawałkami kurczaka. W przypadku posiadania całej tuszki, warto ją wcześniej podzielić. Inaczej samo gotowanie może zająć nawet 2 godziny.
- Do ugotowania kurczaka będą potrzebne: kawałki kurczaka (pierś, udka, skrzydełka), zimna woda, cebula, marchewka (lub inne warzywa), sól, pieprz, majeranek, czosnek lub inne ulubione przyprawy.
- Mięso dokładnie myjemy, w miarę możliwości pozbawiamy kości i układamy w garnku.
- Kurczaka zalewamy zimną wodą tak, by był cały zakryty.
- Cebulę i pozostałe warzywa kroimy w kostkę lub talarki, dorzucamy razem z czosnkiem i innymi przyprawami do mięsa.
- Całość stawiamy na palniku. Gotujemy ok. 15-20 minut od momentu zagotowania się wody.
- Gdy mięso będzie miękkie – odsączamy je z wody i podajemy. Smacznego!
Co zrobić, aby gotowany kurczak nie był mdły?
Kurczak gotowany w wodzie często jest unikanym specjałem ze względu na strach, przed jego nijakim smakiem. Można tej sytuacji uniknąć marynując drób przez całą noc w przyprawach lub gotując go w rosole. Warto także do gotującej wody dodać aromatyczne warzywa, np. pora, czosnek lub paprykę.