Wędzone udka kurczaka posiadają wyjątkowy smak i aromat. Można je jeść samodzielnie lub dodać do sałatki, pasty kanapkowej lub przystawek. Udka można kupić w dyskontach i supermarketach, jednak trafniejszym wyjściem jest uwędzenie ich w domu. Przed przystąpieniem do wędzenia, należy odpowiednio je przygotować. Jak?
Jak przygotować udka do wędzenia?
Przygotowanie udek do wędzenia składa się z trzech etapów – peklowania, parzenia i suszenia mięsa. Dzięki temu będą one smaczniejsze, bardziej aromatyczne a zarazem – zdrowsze.
Gdy cały proces przygotowania dobiegnie końca, pozostaje już tylko uwędzić udka. Nie jest to skomplikowane. Wystarczy kawałki kurczaka umieścić w wędzarni rozgrzanej do 50 st. C i dać im czas. Ile? Minimum 2-3 godziny, maksymalnie 6, w zależności od preferencji smakowych. Pod koniec, jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę, warto podnieść temperaturę wędzenia o kilka stopni.
Jak wędzić pierś z kurczaka?
Pierś kurczaka wędzi się w ten sam sposób co udka. Również potrzebują one wstępnego przygotowania, by miały lepszy smak i aromat po uwędzeniu. Pierś można wędzić ze skórą lub bez, w zależności od naszych indywidualnych preferencji.
Jak przygotować udka do wędzenia?
Przygotowanie udek do wędzenia składa się z trzech etapów – peklowania, parzenia i suszenia mięsa. Dzięki temu będą one smaczniejsze, bardziej aromatyczne a zarazem – zdrowsze.
- Peklowanie – udka dokładnie myjemy i umieszczamy w zalewie (na każdy litr wody – 0,5 szklanki soli lub peklosoli oraz wybrane przyprawy) na minimum dobę.
- Parzenie – peklowane mięso wyjmujemy z zalewy, płuczemy i umieszczamy w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie z przyprawami i warzywami. Parzenie powinno trwać ok. 40-50 minut w zależności od temperatury wody.
- Suszenie – w sparzone mięso wcieramy wybrane przyprawy (np. czosnek) i suszymy przez ok. 7-8 godzin.
Gdy cały proces przygotowania dobiegnie końca, pozostaje już tylko uwędzić udka. Nie jest to skomplikowane. Wystarczy kawałki kurczaka umieścić w wędzarni rozgrzanej do 50 st. C i dać im czas. Ile? Minimum 2-3 godziny, maksymalnie 6, w zależności od preferencji smakowych. Pod koniec, jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę, warto podnieść temperaturę wędzenia o kilka stopni.
Jak wędzić pierś z kurczaka?
Pierś kurczaka wędzi się w ten sam sposób co udka. Również potrzebują one wstępnego przygotowania, by miały lepszy smak i aromat po uwędzeniu. Pierś można wędzić ze skórą lub bez, w zależności od naszych indywidualnych preferencji.