Jak ugotować pierogi?

Pierogi wrzucamy do gorącej, osolonej wodzie i gotujemy od wypłynięcia na powierzchnie przez około 2 minuty.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak ugotować pierogi?
fot. Fotolia
Pierogi to jedno z naszych tradycyjnych dań, które zazwyczaj znika z talerzy w bardzo szybkim tempie. Przygotowujemy je z różnymi nadzieniami, na słodko i na wytrawnie. Sekretem ich przyrządzenia jest odpowiednie ich ugotowanie tak by się nie rozkleiły, czy nie rozpadły, a jednocześnie żeby były wystarczająco miękkie.
 
Jak ugotować pierogi?
  • Do gotowania pierogów najlepiej użyć szerokiego i niskiego garnka.
  • Wlewamy do niego dużo wody, solimy ją i doprowadzamy do wrzenia.
  • Zmniejszamy płomień i wrzucajmy taką ilość pierogów, aby mogły swobodnie wypływać, kiedy będą gotowe.
  • Po wrzuceniu pierogów do garnka należy delikatnie zamieszać je w garnku.
  • Gotujemy je na małym ogniu od momentu ich wypłynięcia na powierzchnie przez około 2 minuty.
  • Z gorącej wody przekładamy je do miski z zimną wodą na krótka chwilę, a następnie odcedzamy.
  • Umieszczamy je w pojemniku.
  • Polewamy olejem i delikatnie mieszamy, by się nie posklejały.
Jak zamrażać i rozmrażać pierogi?

Zamrażanie:
  • Pierogi rozkładamy luźno na tacy lub na desce do krojenia, tak by się nie stykały.
  • Wstawiamy tacę z pierogami do zamrażarki na około 1-2 godziny.
  • Wyjmujemy je i przekładamy je do foliowego woreczka przeznaczonego do mrożenia żywności.
  • Ponownie wkładamy do zamrażarki.
Rozmrażanie:
  • Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody.
  •  Dodajemy kilka kropel oleju.
  • Gotujemy przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.