Pierogi to jedno z naszych tradycyjnych dań, które zazwyczaj znika z talerzy w bardzo szybkim tempie. Przygotowujemy je z różnymi nadzieniami, na słodko i na wytrawnie. Sekretem ich przyrządzenia jest odpowiednie ich ugotowanie tak by się nie rozkleiły, czy nie rozpadły, a jednocześnie żeby były wystarczająco miękkie.
Jak ugotować pierogi?
Zamrażanie:
Jak ugotować pierogi?
- Do gotowania pierogów najlepiej użyć szerokiego i niskiego garnka.
- Wlewamy do niego dużo wody, solimy ją i doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy płomień i wrzucajmy taką ilość pierogów, aby mogły swobodnie wypływać, kiedy będą gotowe.
- Po wrzuceniu pierogów do garnka należy delikatnie zamieszać je w garnku.
- Gotujemy je na małym ogniu od momentu ich wypłynięcia na powierzchnie przez około 2 minuty.
- Z gorącej wody przekładamy je do miski z zimną wodą na krótka chwilę, a następnie odcedzamy.
- Umieszczamy je w pojemniku.
- Polewamy olejem i delikatnie mieszamy, by się nie posklejały.
Zamrażanie:
- Pierogi rozkładamy luźno na tacy lub na desce do krojenia, tak by się nie stykały.
- Wstawiamy tacę z pierogami do zamrażarki na około 1-2 godziny.
- Wyjmujemy je i przekładamy je do foliowego woreczka przeznaczonego do mrożenia żywności.
- Ponownie wkładamy do zamrażarki.
- Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody.
- Dodajemy kilka kropel oleju.
- Gotujemy przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.