Pierogi z mięsem to potrawa, którą wiele osób bardzo lubi. Przygotowuje się ją dość szybko. Wystarczy bowiem tylko kilka składników, by cieszyć się smakiem domowych pierogów. W przeciwieństwie do tych z farszem ruskim, pierogi z mięsem robi się błyskawicznie!
Jakie mięso do pierogów?
Zanim zabierzemy się do zrobienia pierogów, warto wybrać odpowiednie mięso do farszu. Propozycji jest wiele. Najłatwiejszą opcją jest sięgniecie po mięso z rosołu lub bulionu, na którym ugotowaliśmy zupę. Będzie ono przesiąknięte smakiem wywaru i użytych przypraw. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa – doskonale sprawdzi się każda odmiana. Drób, wieprzowina, wołowina czy nawet dziczyzna – każde z nich świetnie sprawdzi się jako dodatek do pierogów. Wszystko zależy wyłącznie od naszych preferencji. Jeśli unikamy czerwonego mięsa, wówczas możemy sięgnąć nawet po ryby lub owoce morza.
Jak zrobić farsz do pierogów z mięsem?
Kiedy mamy wybrany typ mięsa, pozostaje nam je tylko przerobić na odpowiedni farsz. Nie jest to trudne a całość trwa zaledwie 30 minut.
- Do przygotowania farszu mięsnego będą potrzebne: wybrane mięso, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy.
- Jeśli dysponujemy surowym mięsem – gotujemy je najpierw do miękkości z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do rosołu.
- Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Możemy się także posłużyć malakserem.
- Rozdrobnione mięso mieszamy z wybranymi przyprawami (np. do kurczaka warto dodać zioła prowansalskie). Gotowe!
Uwaga: Dla urozmaicenia, do farszu można dodać warzywa (np. cebulę, buraka), ugotowaną kaszę lub ryż.
Jak zrobić pierogi z mięsem?
Mając pod ręką dwa podstawowe elementy – ciasto do pierogów i farsz – wystarczy jedynie ich połączenie. Cały zabieg polega na wykrojeniu z ciasta kółek i umieszczeniu na nich po łyżeczce farszu. Później wystarczy tylko odpowiednio zalepić pierogi i wrzucić je na wrzącą osoloną wodę. Po kilku minutach danie jest gotowe.