Jak ugotować raka?

Rak to jeden z tych rarytasów, którego warto choć raz w swoim życiu spróbować. Niestety - w restauracjach trzeba za niego zapłacić krocie. Pozostaje więc zakasać rękawy i samodzielnie wyczarować pyszne danie z tego skorupiaka!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak ugotować raka?
fot. Fotolia
Rzadko kiedy mamy odwagę ugotować raka - dość powszechne jest przekonanie o tym, iż gotując go sprawiamy mu nieziemski ból, co objawia się jego piszczeniem. Prawda jest taka, że raki nie mogą piszczeć, gdyż zwyczajnie nie mają strun głosowych. Dlatego, jeśli tylko to Cię przerażało, najwyższa pora zabrać się za samodzielnie przygotowanie raka. Jak to zrobić? Sprawdź!

Gotowanie raka krok po kroku

Boisz się, że ten proces jest super skomplikowany lub po ugotowaniu nie będziesz w stanie dobrać się do mięsa tego skorupiaka? Bez obaw - wszystko jest znacznie prostsze niż Ci się wydaje.

1. Przygotuj: raki, duży garnek, wodę, pęczek koperku, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz w całości.

2. Żywe raki wsadź na pół godziny do zamrażalki - w ten sposób będą zahibernowane.

3. Wodę zagotuj z koperkiem i przyprawami. Na wrzątek wrzuć raki i gotuj przez 20 minut. W trakcie gotowania będzie słychać piski/trzaski - to odgłos pękania skorup, którym nie należy się przejmować.

4. Ugotowane raki powinny być czerwone - jeśli będą miały taki kolor, wyjmij je z wody, odsącz a następnie obierz. Jak? Oto najlepszy patent:

a) Od głowy oderwij odwłok (szyjkę rakową) i ściągnij z niego pancerz. Oderwij nóżki. Oczyszczony odwłok możesz od razu jeść.

b) Pozostają jeszcze szczypce - rozłup je przy pomocy tępej strony noża lub specjalnymi szczypcami. Następnie zwyczajnie wyssij z nich zawartość - smak mięsa z tej części raka pozytywnie Cię zaskoczy. Gotowe!

Gotowane raki
Fot. Fotolia

Raczek-nieboraczek?

Raki niegdyś były bardzo popularne w kuchni polskiej. Wynikało to z faktu, iż w naszych rzekach można je było znaleźć praktycznie na każdym kroku. Obecnie niestety jest to prawdziwa rzadkość. Jednak bez obaw - nadal można dostać w sklepach tego skorupiaka, choć niekoniecznie pochodzenia polskiego. Co z niego przygotować?

Szyjki rakowe, czyli mięso z odwłoka, są wykwintnym dodatkiem do szeregu potraw. Koniecznie sprawdź, jak smakują gotowane z dodatkiem białego wina lub dodane do zupy ze skorupiaków.

Te dwa sposoby to klucz do sukcesu, jeśli chodzi o perfekcyjne przyszykowanie raka. Z dań głównych warto również zwrócić uwagę na potrawkę z raka, przygotowywaną z jego mięsa, świeżej zieleniny oraz śmietany. Czasem do takiej potrawki dodaje się także ryż lub kaszę.

Nie da się ukryć, że raki bardziej nadają się do rozmaitych przystawek. Wśród nich znajdzie się szereg sałatek, w których można wykorzystać ich mięso.

Najlepiej komponują się z sałatą rzymską oraz karbowaną. Do tego dodatek gęstego sosu śmietanowego, kilka kropel z cytryny i gotowe - pyszna przystawka na każdą imprezę rodzinną lub spotkanie ze znajomymi!

Inną formą przystawki z raków jest wykorzystanie ich ugotowanego mięsa do stworzenia pasty, którą następnie można udekorować krakersy lub bliny.

Dobrym pomysłem jest również stworzenie z niego kulek i nadzianie ich na koreczek w połączeniu z liśćmi jarmużu i limonką.

Ciekawym patentem jest wykorzystanie skorupy i stworzenie tzw. raków faszerowanych – mięso skorupiaka należy wymieszać z dodatkami i całość zapiec, by uzyskać wyjątkową potrawę.

Jedliście kiedykolwiek raki a jeśli tak, to w jakiej formie? Odważyliście się kiedykolwiek je ugotować samodzielnie czy raczej było to dla Was zbyt przerażające? Podzielcie się swoimi ulubionymi pomysłami na przygotowanie raków w swojej kuchni!