Jak ugotować ryż na mleku?

Ryż na mleku najlepiej gotować w dużym garnku o nieprzywierającym dnie z ulubionymi przyprawami, takimi jak cynamon czy gałka muszkatołowa. Możemy go podawać z pieczonymi jabłkami, które świetnie przełamią słodycz ryżu.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak ugotować ryż na mleku?
fot. Fotolia
Mleczny deser, który jest łatwy w przygotowaniu, możemy podawać zarówno sam, jak i z dodatkami. To szybkie i tanie danie, które przyrządzimy z niewielu łatwo dostępnych składników.

Przepis na ryż na mleku

Składniki:

• 4 szklanki mleka

• 0,5 szklanki cukru

• 3 szklanki ryżu

• ¼ łyżeczki mielonego cynamonu ( względnie dwie całe laski cynamonu)

Przygotowanie:

• Należy wlać 4 szklanki mleka do garnka i gotować przez 2 minuty.

• Następnie dodaj 0,5 szklanki cukru do mleka.

• Dodajemy 3 szklanki ryżu.

• Gotuj przez 8-9 minut na średnim ogniu, nie doprowadzając do intensywnego wrzenia, aby całość nie wykipiała.

• Pod koniec dodajemy świeżo starty cynamon.

Zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby całość połączyła się ze sobą jeszcze przez 3 minuty.

• Przykrywamy garnek przykrywką i ściągamy z kuchenki, pozostawiając na 8 minut.

Wskazówka:

Jeżeli planujemy użyć całych lasek cynamonu, warto pamiętać, by włożyć je do gotującego się mleka, tuż przed wsypaniem ziaren ryżu. To pozwoli skutecznie nadać intensywnego smaku całości.

Jak ugotować ryż na mleku?

Głównym składnikiem jest ryż, który musi być odpowiedniej lepkości, aby nadawał się do przygotowania potrawy. Odmiany ryżu jaśminowego oraz arborio będą idealne. Obydwie odmiany świetnie sprawdzają się w daniach na słodko, kleikach oraz risotto – w szczególności arborio ze względu na drobne ziarenka o sporej kleistości.

Wiodącymi proporcjami na przygotowanie ryżu na mleku dla jednej osoby to: 250 ml mleka, ½ szklanki ryżu i dwie łyżki cukru. Ważne jest, aby podczas gotowania nie doprowadzić całości do wrzenia, aby mleko nie wykipiało. Zapobiegnie to tworzeniu się na dnie twardej skorupy z przylepionym do dna garnka ryżem.

Dodatki do ryżu na mleku

Cynamon, wanilia oraz gałka muszkatołowa to klasyczne przyprawy, które świetnie komponują się z delikatną konsystencją ryżu.

Najbardziej znanym dodatkiem są pieczone jabłka z cynamonem, które perfekcyjnie łączą się z ryżem na mleku. Chcąc zachować równowagę pomiędzy słodkim smakiem ryżu i jabłek ( wybierając mniej kwaśne odmiany) możemy dodać skórkę otarta z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem.

Suszone owoce, takie jak drobno pokrojone śliwki, daktyle lub morele uzupełnią słodycz dania.