Babeczki to jedne z ciastek, które można zrobić dosłownie z niczego. Wystarczą podstawowe produkty, takie jak mąka, jajka czy cukier, aby cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Oczywiście wszystko zależy od tego, na jakie babeczki się zdecydujemy. Mogą to być tradycyjne cupcakes, jak i kruche – idealne do serwowania z nadzieniem budyniowym lub owocowym.
Kruche babeczki
Kruche babeczki stanowią świetną bazę do deserów i przekąsek. Ich przygotowanie wymaga posiadania specjalnych foremek, dzięki czemu będą miały charakterystyczny kształt.
Oprócz kruchych babeczek coraz popularniejsze stają się tzw. cupcakes, czyli słodkości powstałe na bazie ciasta ucieranego. W strukturze są podobne do babki. Robi się je błyskawicznie!
Choć podobnie wyglądają, babeczki i muffinki to tak naprawdę dwa różne wypieki. Na czym polega różnica? W ich przygotowaniu. Jak zatem zrobić muffiny? To proste – składniki suche i mokre miesza się najpierw w dwóch różnych naczyniach a dopiero potem łączy ze sobą w niedbały sposób. Dzięki temu ciastka są bardziej wilgotne, cięższe i grudkowate. Dodatkowo należy pamiętać o tym, że muffin się nie dekoruje. To babeczki ozdabia się przy pomocy kremu, owoców, polewy, lukru (tradycyjnego lub plastycznego) czy nawet karmelu. Wszystko dzięki temu, że są lżejsze, przez co bez problemu łączą się z takimi dodatkami.
Kruche babeczki
Kruche babeczki stanowią świetną bazę do deserów i przekąsek. Ich przygotowanie wymaga posiadania specjalnych foremek, dzięki czemu będą miały charakterystyczny kształt.
- Do zrobienia kruchych babeczek będą potrzebne: mąka, masło, cukier (proporcja: 3:2:1) i żółtka. Dodatkowo ważne są: foremki (najlepiej metalowe), papier do pieczenia i suchy groch.
- Zimne masło siekamy z mąką aż wytworzy się „kaszka”.
- Dodajemy cukier i jajko, całość zagniatamy i wkładamy do zamrażalki na 15 minut.
- Po tym czasie ciasto należy rozwałkować, wykroić z niego placki i wyłożyć nimi nasmarowane foremki.
- Każde ciastko z wierzchu wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, na który należy wysypać groch. Dzięki temu zachowamy zagłębienie na nadzienie.
- Babeczki pieczemy w 180 st. C przez ok. 12-15 minut. Po tym czasie wystarczy je ostudzić, wyjąć z foremek i wypełnić nadzieniem. Smacznego!
Oprócz kruchych babeczek coraz popularniejsze stają się tzw. cupcakes, czyli słodkości powstałe na bazie ciasta ucieranego. W strukturze są podobne do babki. Robi się je błyskawicznie!
- Do przygotowania prostych babeczek będą potrzebne: mąka, cukier, jajko, mleko, proszek do pieczenia, masło lub margaryna.
- Wszystkie składniki mieszamy razem.
- Gotowe ciasto przekłada się do papilotek wypełniając je do 2/3 wysokości.
- Babeczki pieczemy w 180 st. C przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowe!
Choć podobnie wyglądają, babeczki i muffinki to tak naprawdę dwa różne wypieki. Na czym polega różnica? W ich przygotowaniu. Jak zatem zrobić muffiny? To proste – składniki suche i mokre miesza się najpierw w dwóch różnych naczyniach a dopiero potem łączy ze sobą w niedbały sposób. Dzięki temu ciastka są bardziej wilgotne, cięższe i grudkowate. Dodatkowo należy pamiętać o tym, że muffin się nie dekoruje. To babeczki ozdabia się przy pomocy kremu, owoców, polewy, lukru (tradycyjnego lub plastycznego) czy nawet karmelu. Wszystko dzięki temu, że są lżejsze, przez co bez problemu łączą się z takimi dodatkami.
SylaUla