Beza to wypiek, który przygotowuje się na bazie białek i cukru. Istnieją trzy odmiany – francuska (najlepiej znana i najłatwiejsza), włoska (której się nie piecze – zamiast cukru wykorzystuje się gorący syrop, który ścina białka) i szwajcarska (ubijana w kąpieli wodnej a następnie suszona). Każda z nich smakuje znakomicie i może być wykorzystana do szeregu deserów. Jak zrobić najprostszą bezę?
Jak upiec bezy?
Przygotowanie bezy nie jest wcale takie trudne. Szczególnie, że do jej wykonania wystarczą dokładnie dwa składniki, które zawsze znajdują się w lodówce. Jak zatem upiec bezę?
- Do przygotowania bezy potrzebne będą białka jajek o temperaturze pokojowej i cukier w proporcji 4:1.
- Białka ubijamy do momentu, aż utworzą półsztywną pianę.
- Później zwiększamy moc miksera i ubijamy dalej, dodając partiami cukier.
- Kiedy masa będzie idealnie gładka (cukier powinien się całkowicie rozpuścić), przekładamy ją na blachę tworząc albo duży blat (do tortów lub Pavlovy) lub małe beziki.
- Całość wkładamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 80-140 st. C.
- Bezę suszymy ok. 1,5-2,5 godziny.
- Gotową studzimy w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach.
W jakiej temperaturze piec bezy?
Bezy piecze się w temperaturze od 80 do 140 st. C. Skąd ta rozpiętość? Czynników jest kilka. Przede wszystkim temperatura zależy od wielkości przygotowanych ciastek (im mniejsze, tym niższa) oraz faktury, jaką chcemy otrzymać (twarde - wyższa temperatura, miękkie w środku - niższa lub krótszy czas pieczenia). Ważne jest również to, jaką moc posiada nasz piekarnik – nie zawsze ustawiona temperatura odpowiada tej faktycznej. Dlatego dobrze jest w trakcie pieczenia kontrolować ciastka, czy przypadkiem nie rumienią się od góry. Jeśli tak – należy zmniejszyć temperaturę o 10-20 st. C.
Dlaczego beza opada?
Istnieje kilka przyczyn, które sprawiają, że beza zwyczajnie nam się nie udaje. Oto one:
- Przebite białka – zbyt długo ubijane białka bez cukru stają się na powrót lejące (od razu lub w trakcie dalszego miksowania) i nie nadają się do wykorzystania do bezy.
- Plastikowa miska i mieszadła – do zrobienia bezy potrzebne są odpowiednie narzędzia. Najlepiej sprawdzają się metalowe.
- Czekanie na piekarnik – piekarnik powinno się nagrzać wcześniej tak, aby masę wykorzystać tuż po jej zrobieniu. Czekanie sprawia, że masa zaczyna tracić swoje właściwości i zwyczajnie się rozpływa.
- Szybkie wyjęcie z piekarnika – bezę najlepiej studzić w piekarniku, przy zamkniętych lub lekko uchylonych drzwiczkach. Najlepiej jest uzbroić się w cierpliwość, ponieważ pośpiech jedynie zniweczy nasze wysiłki.
SylaUla