Gołąbki to potrawa, którą większość z nas zna w wersji gotowanej. Gołąbki duszone w piekarniku smakują nieco inaczej, warto więc spróbować tej wersji. Duszenie w piekarniku odbywa się w ten sam sposób, co pieczenie.
Jak zrobić gołąbki z piekarnika?
Do zrobienia gołąbków z piekarnika potrzebujesz mięsa mielonego, główki kapusty, cebuli, czosnku, ryżu i przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, majeranku i liści laurowych.
Sposób pieczenia gołąbków:
Możesz też wybrać opcję ze wstępnym gotowaniem gołąbków. Pieczenie potrawy trwa wtedy krócej. Gotuj gołąbki przez 40 minut. Do wody, w której będą się gotowały, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Po 40 minutach przełóż gołąbki do naczynia żaroodpornego i polej sosem pomidorowym. Piecz je dotąd, aż staną się rumiane.
Jak zrobić gołąbki z piekarnika?
Do zrobienia gołąbków z piekarnika potrzebujesz mięsa mielonego, główki kapusty, cebuli, czosnku, ryżu i przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, majeranku i liści laurowych.
Sposób pieczenia gołąbków:
- Wytnij głąb z kapusty.
- Gotuj kapustę ułożoną głąbem do dołu przez 10 minut na niewielkim ogniu.
- Odwróć kapustę głąbem do góry i gotuj ją jeszcze przez 3-4 minuty.
- Ugotuj ryż.
- Obierz cebulę i czosnek.
- Zeszklij cebulę i czosnek na patelni.
- Rozłącz liście kapusty, zdejmując je z głąba.
- Ostudź liście i odkrój z nich najgrubszą część łodygi.
- Połącz i wymieszaj ryż, mięso mielone, czosnek i cebulę oraz sól, pieprz i majeranek.
- Na każdy liść nałóż farsz i zawiń. Zacznij zwijanie gołąbka od miejsca, gdzie była najgrubsza część liścia – łodyga.
- Jeśli chcesz tylko zapiec gołąbki, nie gotuj ich, tylko ułóż na blasze posmarowanej oliwą. Na oliwie połóż liście z kapusty, które zostały po zawinięciu gołąbków. Przykryj gołąbki folią aluminiową i piecz 1-1,5 godziny. Co jakiś czas podlewaj gołąbki sosem, który powstał w trakcie zapiekania i sprawdź czy już się zarumieniły.
Możesz też wybrać opcję ze wstępnym gotowaniem gołąbków. Pieczenie potrawy trwa wtedy krócej. Gotuj gołąbki przez 40 minut. Do wody, w której będą się gotowały, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Po 40 minutach przełóż gołąbki do naczynia żaroodpornego i polej sosem pomidorowym. Piecz je dotąd, aż staną się rumiane.