Jak upiec karpia?

Karpia możemy upiec w całości lub w formie filetów, czy dzwonków. Cały pieczony będzie zdecydowanie dłużej niż pokrojony na kawałki.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak upiec karpia?
fot. Fotolia
Karp to pyszna, tłusta ryba słodkowodna ryba, która przygotowywana jest w naszym kraju co roku w Święta Bożego Narodzenia. Podany w całości wygląda bardzo efektownie i oryginalnie.

Zajął on ważne miejsce na naszych stołach w tych dniach, jednak polecamy przyrządzać go również na co dzień. 

Jak upiec karpia?
  • Karpia możemy upiec w całości lub w formie filetów, czy dzwonków.  Cały pieczony będzie zdecydowanie dłużej niż pokrojony na kawałki.
  • Rybę na początku czyścimy i myjemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Można go skropić sokiem z cytryny, a nawet z pomarańczy.
  • Dobrze będzie smakował natarty zmiażdżonym czosnkiem i masłem.
  • Jeśli pieczemy go w całości możemy do wnętrza ryby włożyć kawałki masła, plasterki cytryny, czy gałązki natki pietruszki.
  • Teraz wkładamy go do brytfanki, zawijamy w folie lub otaczamy mieszanką soli (3 białka na około 1 kg soli).
  • Pieczemy naszą rybę w piekarniku rozgrzanym do 200-210 stopni Celsjusza. Całą koło godziny, filet, czy dzwonki 30 minut.
Sposoby pieczenia karpia

Pieczenie to jedna ze zdrowszych obróbek cieplnych wykorzystywanych w kuchni. Dzięki jej użyciu jeszcze bardziej podniesiemy prozdrowe walory karpia. Upiec możemy go na różne sposoby:
  • w brytfance- polanego sokiem z cytryny i posypany przyprawami,
  • w folii aluminiowej- rozchylamy ją na 10 minut przed końcem pieczenia,
  • w soli- otoczonego w mieszance soli wymieszanej z białkiem.
Dlaczego warto jeść karpia?

Karp zawiera wiele wartości odżywczych dlatego spożywajmy go jak najczęściej. Jest on bogaty w łatwo przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i witaminy z grupy B. Wspomaga naszą odporność, poprawia pamięć, a także pracę serca.