Keks to tradycyjny wypiek pełen suszonych i kandyzowanych owoców oraz orzechów. Dzięki tym składnikom smakuje wyśmienicie i jest bardzo wilgotne. Bez niego Święta Wielkanocne to nie to samo.
Czego potrzeba do przygotowania keksu?
Keks możemy posypać cukrem pudrem lub polać różnorodnymi polewami.
Świetnie sprawdzi się:
Czego potrzeba do przygotowania keksu?
- ½ kg mąki
- 250g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 50ml rumu
- 100g rodzynek
- 100g mieszanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 200g ulubionych bakalii ( rodzynki, suszone śliwki, figi, daktyle, morele, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, pistacje itp.)
- Owoce suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30 minut, następnie kroimy je w kostkę.
- Masło miksujemy z cukrem. Kolejno dodajemy żółtka jajek i miksujemy, aż masa będzie gładka i puszysta.
- Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Dodajemy suszone owoce, posiekane orzechy i kandyzowane skórki i wlewamy rum, mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta.
- Całość delikatnie mieszamy łyżką.
- Keksówkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto.
- Pieczemy ciasto w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 55-60 minut.
Keks możemy posypać cukrem pudrem lub polać różnorodnymi polewami.
Świetnie sprawdzi się:
- Lukier z białek i cukru,
- Polewa z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady.
- Dodatkowo posypujemy go posiekanymi suszonymi owocami, płatkami migdałowymi lub pokruszonymi orzechami.