Jak upiec keks?

Do przygotowania keksu potrzebujemy mąki, masła, cukru, jajek, proszku do pieczenia i wielu rodzajów bakalii.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak upiec keks?
fot. Fotolia
Keks to tradycyjny wypiek pełen suszonych i kandyzowanych owoców oraz orzechów. Dzięki tym składnikom smakuje wyśmienicie i jest bardzo wilgotne. Bez niego Święta Wielkanocne to nie to samo.

Czego potrzeba do przygotowania keksu?
  • ½ kg mąki
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50ml rumu
  • 100g rodzynek
  • 100g mieszanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • 200g ulubionych bakalii ( rodzynki, suszone śliwki, figi, daktyle, morele, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, pistacje itp.)
Jak upiec keks?
  • Owoce suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30 minut, następnie kroimy je w kostkę.
  • Masło miksujemy z cukrem. Kolejno dodajemy żółtka jajek i miksujemy, aż masa będzie gładka i puszysta.
  • Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  • Dodajemy suszone owoce, posiekane orzechy i kandyzowane skórki i wlewamy rum, mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta.
  • Całość delikatnie mieszamy łyżką.
  • Keksówkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto.
  • Pieczemy ciasto w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 55-60 minut.
Czym dekorujemy keks?

Keks możemy posypać cukrem pudrem lub polać różnorodnymi polewami.

Świetnie sprawdzi się:
  • Lukier z białek i cukru,
  • Polewa z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady.
  • Dodatkowo posypujemy go posiekanymi suszonymi owocami, płatkami migdałowymi lub pokruszonymi orzechami.