Karp smażony to danie, które gości chyba w każdym domu w wieczór wigilijny. Ta tłusta, słodkowodna ryba dobrze przyrządzona jest chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. Wiele osób uznaje ją za przysmak, inni jedzą ją głównie z powodu tradycji.
Jak usmażyć karpia?
Dodatki do smażonego karpia
Nasz przepis podstawowy możemy dowolnie urozmaicać.
Żeby nasza ryba smakowała na prawda wybornie musimy pozbawić go, jego charakterystycznego smaku. Jest kilka sposobów, by to osiągnąć:
a) Świeża ryba:
Jak usmażyć karpia?
- Rybę możemy kupić już sprawioną, wtedy wystarczy ją dokładnie umyć i usunąć łuski, których jest niewiele,
- Następnie kroimy ją w dzwonka lub filetujemy,
- Polewamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem,
- Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło,
- Rybę obtaczamy w mące lub bułce tartej,
- Obsmażamy ją z każdej strony do zrumienienia.
Dodatki do smażonego karpia
Nasz przepis podstawowy możemy dowolnie urozmaicać.
- Panierki- dobrym pomysłem będzie wykonanie oryginalnej posypki dla naszej ryby- mielone migdały, orzechy włoskie, mąka kukurydziana, czy natka pietruszki wymieszana z bułką tartą,
- Sosy - możemy do niego podać sos orzechowy, chrzanowy, grzybowy lub cytrynowo- koperkowy,
- Warzywa i grzyby- smażąc karpia możemy dodać na patelnie także pokrojone w paseczki warzywa-marchew, cebulę, pietruszkę, czy porę, plastry pieczarek też sprawdzą się w tym daniu.
Żeby nasza ryba smakowała na prawda wybornie musimy pozbawić go, jego charakterystycznego smaku. Jest kilka sposobów, by to osiągnąć:
a) Świeża ryba:
- Przed wypatroszeniem oblewamy ją gorącą wodą.
- Polewamy rybę dużą ilością soku z cytryny i odstawiamy na kilka godzin,
- Zalewamy karpia mlekiem lub maślanką i odstawiamy na kilka godzin,
- Przykryć go plastrami cebuli lub czosnku i zostawić najlepiej na całą noc do lodówki,
- Przełożyć warstwami startej pietruszki, marchewki i selera.