Jak usmażyć karpia?

Karpia smażymy zazwyczaj pokrojonego w dzwonka, przyprawionego solą, pieprzem i oprószonego mąką. Chrupiące, złociste kawałki ryby są po prostu pyszne.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak usmażyć karpia?
fot. Fotolia
Karp smażony to danie, które gości chyba w każdym domu w wieczór wigilijny. Ta tłusta, słodkowodna ryba dobrze przyrządzona jest chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. Wiele osób uznaje ją za przysmak, inni jedzą ją głównie z powodu tradycji.

Jak usmażyć karpia?
  • Rybę możemy kupić już sprawioną, wtedy wystarczy ją dokładnie umyć i usunąć łuski, których jest niewiele,
  • Następnie kroimy ją w dzwonka lub filetujemy,
  • Polewamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem,
  • Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło,
  • Rybę obtaczamy w mące lub bułce tartej,
  • Obsmażamy ją z każdej strony do zrumienienia.
 
Dodatki do smażonego karpia

Nasz przepis podstawowy możemy dowolnie urozmaicać.
  • Panierki- dobrym pomysłem będzie wykonanie oryginalnej posypki dla naszej ryby- mielone migdały, orzechy włoskie, mąka kukurydziana, czy natka pietruszki wymieszana z bułką tartą,
  • Sosy - możemy do niego podać sos orzechowy, chrzanowy, grzybowy lub cytrynowo- koperkowy,
  • Warzywa i grzyby- smażąc karpia możemy dodać na patelnie także pokrojone w paseczki warzywa-marchew, cebulę,  pietruszkę, czy porę, plastry pieczarek też sprawdzą się w tym daniu.
Jak pozbawić karpia „mulistego” smaku?

Żeby nasza ryba smakowała na prawda wybornie musimy pozbawić go, jego charakterystycznego smaku.  Jest kilka sposobów, by to osiągnąć:

a) Świeża ryba:
  • Przed wypatroszeniem oblewamy ją gorącą wodą.
b) Ryba sprawiona:
  • Polewamy rybę dużą ilością soku z cytryny i odstawiamy na kilka godzin,
  • Zalewamy karpia mlekiem lub maślanką i odstawiamy na kilka godzin,
  • Przykryć go plastrami cebuli lub czosnku i zostawić najlepiej na całą noc do lodówki,
  • Przełożyć warstwami startej pietruszki, marchewki i selera.