Robimy chłodnik litewski!
Chłodnik litewski to klasyka gatunku! By zrobić go w domowym zaciszu musimy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych produktów: pęczek botwinki wraz z młodymi buraczkami, ogórki, kiść posiekanego koperku i szczypiorku, czosnek, kefir, kwaśną śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz i opcjonalnie ugotowane na twardo jajko.
Pracę zaczynamy od umycia i pokrojenia na drobno botwinki i buraczków. Następnie zalewamy je gorącą wodą, skrapiamy sokiem z cytryny (dzięki niemu potrawa zyska lepszy smak i intensywniejszą barwę) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut po czym odstawiamy do ostygnięcia. Pamiętajcie, aby nie przekraczać czasu gotowania! Ważne jest by warzywa pozostały jędrne!
Zdjęcia: Fotolia
W następnej kolejności zająć się możemy wymieszaniem kefiru ze śmietaną, obraniem i pokrojeniem ogórków oraz posiekaniem świeżych ziół. Gdy botwinka i buraczki ostygną, dodajemy do nich wymieszaną mleczną masę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, ogórek, odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki starannie mieszamy, po czym odstawiamy do lodówki by się "przegryzły". Gotowy chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Z czego zrobić chłodnik?
Chłodnik to potrawa, która najlepiej smakuje wiosną i latem. Wtedy to właśnie przygotować możemy go ze świeżych i łatwo dostępnych produktów - zarówno z warzyw czy owoców - na słodko, kwaśno lub pikantnie.
Najsmaczniejszy chłodnik otrzymamy z zielonych ogórków, rzodkiewki, pora, papryki, pomidorów, awokado, melona, wiśni czy winogron. Ich bazą są najczęściej schłodzone kefiry, maślanka, kwaśne mleko lub śmietana - to właśnie one zapewniają potrawie wyczuwalną nutkę orzeźwienia.
Elementem wielu chłodników są także świeże zioła, które podkreślają ich smak. Z tym potrawami fantastycznie komponuje się natka pietruszki, koper, szczypiorek, a także bazylia bądź mięta!
Zdjęcie: Fotolia
Wielu wielbicieli kuchennych eksperymentów urozmaica swoje klasyczne przepisy na chłodnik również o pieczone kawałki kurczaka lub indyka - co powiecie na takie zestawienie?
Chłodniki na świecie
Jak już wiadomo, sposobów na chłodniki jest bardzo wiele. Jak popularne są one na świecie i z czego bywają przyrządzane?
Vichyssoise to ziemniaczano - porowa zupa wywodząca się z Francji, ale niezwykle ceniony również przez Amerykanów. Ten specjał przyrządza się poprzez przetarcie porów i ziemniaków przez gęste sito. Można ją jak typowy chłodnik - na zimno, ale także na gorąco!
Okroszka z kolei to popularna rosyjska zupa, przygotowywana z kwasu chlebowego, żółtek, musztardy, ogórków, pieczonej cielęciny i zieleniny. Na przestrzeni lat, tak jak większość legendarnych receptur, również i ona uległa zmianie. Obecnie do chłodnika zamiast kwasu chlebowego dodaje się kefir, wodę mineralną bądź zimne piwo. Warto wiedzieć, że nazwa tej letniej potrawy pochodzi od rosyjskiego słowa kruszyć!
Tarator to chłodnik królujący w upalne dni głównie w Bułgarii. Składa się on z jogurtu, ogórków, koperku, czosnku, posiekanych orzechów, oliwy z oliwek oraz wody.
Wśród naszego zestawienia nie może zabraknąć również gazpacho, czyli słynnego hiszpańskiego chłodnika przyrządzanego z soczystych pomidorów, surowych warzyw, rozmoczonego chleba i ogromnej ilości aromatycznych ziół!
Dlaczego warto przyrządzać chłodniki?
Chłodnik poza wspaniałym orzeźwieniem w upalny dzień, dodaje nam również wielu witamin i wartości odżywczych! Przygotowywany z mlecznych, warzywnych czy owocowych produktów zawiera w sobie białko oraz witaminę A, C, PP, B1 i B2, ale również dobroczynny fosfor, żelazo i wapń!
Chłodniki należą również do grupy potraw niskokalorycznych i lekkostrawnych - fantastycznie więc przypadną do gustu tym, którzy dbają o linię!
Przygotujcie z nami!
Zbliża się lato, a wraz z nim upały powodujące brak apetytu. Aby zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę pożywienia, koniecznie sięgnijcie po nasze sprawdzone przepisy na chłodniki!
Wśród nich na specjalną uwagę zasługuje kremowy chłodnik ogórkowy, który doda świeżości każdemu letniemu obiadowi!
Idealną propozycją na słoneczny dzień będzie też smaczny chłodnik z melona i borówek! Ta potrawa z nutą słodyczy idealnie spisze się zwłaszcza na przyjęciu organizowanym w ogrodzie!
Zdjęcie: Fotolia
Zaczynamy sezon na chłodniki! Z jakich składników Wy przyrządzacie tę orzeźwiającą zupę? Dzielcie się przepisami i zbierajcie wirtuale wymienne na nagrody!
Chłodnik litewski to klasyka gatunku! By zrobić go w domowym zaciszu musimy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych produktów: pęczek botwinki wraz z młodymi buraczkami, ogórki, kiść posiekanego koperku i szczypiorku, czosnek, kefir, kwaśną śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz i opcjonalnie ugotowane na twardo jajko.
Pracę zaczynamy od umycia i pokrojenia na drobno botwinki i buraczków. Następnie zalewamy je gorącą wodą, skrapiamy sokiem z cytryny (dzięki niemu potrawa zyska lepszy smak i intensywniejszą barwę) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut po czym odstawiamy do ostygnięcia. Pamiętajcie, aby nie przekraczać czasu gotowania! Ważne jest by warzywa pozostały jędrne!
Zdjęcia: Fotolia
W następnej kolejności zająć się możemy wymieszaniem kefiru ze śmietaną, obraniem i pokrojeniem ogórków oraz posiekaniem świeżych ziół. Gdy botwinka i buraczki ostygną, dodajemy do nich wymieszaną mleczną masę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, ogórek, odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki starannie mieszamy, po czym odstawiamy do lodówki by się "przegryzły". Gotowy chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Z czego zrobić chłodnik?
Chłodnik to potrawa, która najlepiej smakuje wiosną i latem. Wtedy to właśnie przygotować możemy go ze świeżych i łatwo dostępnych produktów - zarówno z warzyw czy owoców - na słodko, kwaśno lub pikantnie.
Najsmaczniejszy chłodnik otrzymamy z zielonych ogórków, rzodkiewki, pora, papryki, pomidorów, awokado, melona, wiśni czy winogron. Ich bazą są najczęściej schłodzone kefiry, maślanka, kwaśne mleko lub śmietana - to właśnie one zapewniają potrawie wyczuwalną nutkę orzeźwienia.
Elementem wielu chłodników są także świeże zioła, które podkreślają ich smak. Z tym potrawami fantastycznie komponuje się natka pietruszki, koper, szczypiorek, a także bazylia bądź mięta!
Zdjęcie: Fotolia
Wielu wielbicieli kuchennych eksperymentów urozmaica swoje klasyczne przepisy na chłodnik również o pieczone kawałki kurczaka lub indyka - co powiecie na takie zestawienie?
Chłodniki na świecie
Jak już wiadomo, sposobów na chłodniki jest bardzo wiele. Jak popularne są one na świecie i z czego bywają przyrządzane?
Vichyssoise to ziemniaczano - porowa zupa wywodząca się z Francji, ale niezwykle ceniony również przez Amerykanów. Ten specjał przyrządza się poprzez przetarcie porów i ziemniaków przez gęste sito. Można ją jak typowy chłodnik - na zimno, ale także na gorąco!
Okroszka z kolei to popularna rosyjska zupa, przygotowywana z kwasu chlebowego, żółtek, musztardy, ogórków, pieczonej cielęciny i zieleniny. Na przestrzeni lat, tak jak większość legendarnych receptur, również i ona uległa zmianie. Obecnie do chłodnika zamiast kwasu chlebowego dodaje się kefir, wodę mineralną bądź zimne piwo. Warto wiedzieć, że nazwa tej letniej potrawy pochodzi od rosyjskiego słowa kruszyć!
Tarator to chłodnik królujący w upalne dni głównie w Bułgarii. Składa się on z jogurtu, ogórków, koperku, czosnku, posiekanych orzechów, oliwy z oliwek oraz wody.
Wśród naszego zestawienia nie może zabraknąć również gazpacho, czyli słynnego hiszpańskiego chłodnika przyrządzanego z soczystych pomidorów, surowych warzyw, rozmoczonego chleba i ogromnej ilości aromatycznych ziół!
Dlaczego warto przyrządzać chłodniki?
Chłodnik poza wspaniałym orzeźwieniem w upalny dzień, dodaje nam również wielu witamin i wartości odżywczych! Przygotowywany z mlecznych, warzywnych czy owocowych produktów zawiera w sobie białko oraz witaminę A, C, PP, B1 i B2, ale również dobroczynny fosfor, żelazo i wapń!
Chłodniki należą również do grupy potraw niskokalorycznych i lekkostrawnych - fantastycznie więc przypadną do gustu tym, którzy dbają o linię!
Przygotujcie z nami!
Zbliża się lato, a wraz z nim upały powodujące brak apetytu. Aby zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę pożywienia, koniecznie sięgnijcie po nasze sprawdzone przepisy na chłodniki!
Wśród nich na specjalną uwagę zasługuje kremowy chłodnik ogórkowy, który doda świeżości każdemu letniemu obiadowi!
Idealną propozycją na słoneczny dzień będzie też smaczny chłodnik z melona i borówek! Ta potrawa z nutą słodyczy idealnie spisze się zwłaszcza na przyjęciu organizowanym w ogrodzie!
Zdjęcie: Fotolia
Zaczynamy sezon na chłodniki! Z jakich składników Wy przyrządzacie tę orzeźwiającą zupę? Dzielcie się przepisami i zbierajcie wirtuale wymienne na nagrody!
niezły kąsek
Weronika91
SylaUla