Jak zrobić orzechy w karmelu?

Karmelizować można orzechy włoskie, ziemne, laskowe, a nawet nerkowce. Wystarczy cukier, odrobina tłuszczu i wody.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić orzechy w karmelu?
fot. Fotolia
Orzeszki w karmelu to wyśmienita przekąska oraz pyszny dodatek do deserów, ciast i ciasteczek.

Jak przygotować orzechy do karmelizowania

Jeżeli samodzielnie łuskasz orzechy, upewnij się, że nie ma w nich fragmentów skorupek. Im większy kawałek orzecha – tym lepiej.
  • Wysyp orzechy na suchą blaszkę do pieczenia, rozłóż je równomiernie.
  • Podpiecz w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią lub będą bardzo chrupkie.
  • Pozostaw do ostygnięcia.

Z czego robi się karmel

Karmel do orzeszków przygotujesz z cukru (białego lub brązowego), tłuszczu (masła lub oleju np. kokosowego) i wody. Warto dodać również cynamon, kardamon i cukier waniliowy. Jeśli karmel zacznie dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach wyrzuć go i zrób nowy.

Jak zrobić orzechy w karmelu
  • W dużym garnku z grubym dnem rozpuść masło lub rozgrzej olej, dodaj wodę i cukier.
  • Płomień powinien być średni i najlepiej, by ogrzewał całe naczynie równomiernie.
  • Rozmieszaj wszystko, rozprowadzając po dnie naczynia łyżką.
  • Smaż karmel, cały czas mieszając, przez kilka minut. Uważaj, by cukier się nie przypalił.
  • W momencie, gdy cukier zacznie ciemnieć, zacznij energiczniej mieszać.
  • Jeżeli cukier całkowicie się rozpuścił, zdejmij garnek z ognia.
  • W tym momencie możesz dodać przyprawy.
  • Wsyp orzechy i mieszaj do czasu, aż każdy będzie otoczony karmelem. Przestań mieszać dopiero wtedy, gdy orzechy przestaną się do siebie kleić.
  • Rozłóż orzechy na dużej tacy do ostygnięcia.