Orzeszki w karmelu to wyśmienita przekąska oraz pyszny dodatek do deserów, ciast i ciasteczek.
Jak przygotować orzechy do karmelizowania
Jeżeli samodzielnie łuskasz orzechy, upewnij się, że nie ma w nich fragmentów skorupek. Im większy kawałek orzecha – tym lepiej.
Z czego robi się karmel
Karmel do orzeszków przygotujesz z cukru (białego lub brązowego), tłuszczu (masła lub oleju np. kokosowego) i wody. Warto dodać również cynamon, kardamon i cukier waniliowy. Jeśli karmel zacznie dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach wyrzuć go i zrób nowy.
Jak zrobić orzechy w karmelu
Jak przygotować orzechy do karmelizowania
Jeżeli samodzielnie łuskasz orzechy, upewnij się, że nie ma w nich fragmentów skorupek. Im większy kawałek orzecha – tym lepiej.
- Wysyp orzechy na suchą blaszkę do pieczenia, rozłóż je równomiernie.
- Podpiecz w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią lub będą bardzo chrupkie.
- Pozostaw do ostygnięcia.
Z czego robi się karmel
Karmel do orzeszków przygotujesz z cukru (białego lub brązowego), tłuszczu (masła lub oleju np. kokosowego) i wody. Warto dodać również cynamon, kardamon i cukier waniliowy. Jeśli karmel zacznie dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach wyrzuć go i zrób nowy.
Jak zrobić orzechy w karmelu
- W dużym garnku z grubym dnem rozpuść masło lub rozgrzej olej, dodaj wodę i cukier.
- Płomień powinien być średni i najlepiej, by ogrzewał całe naczynie równomiernie.
- Rozmieszaj wszystko, rozprowadzając po dnie naczynia łyżką.
- Smaż karmel, cały czas mieszając, przez kilka minut. Uważaj, by cukier się nie przypalił.
- W momencie, gdy cukier zacznie ciemnieć, zacznij energiczniej mieszać.
- Jeżeli cukier całkowicie się rozpuścił, zdejmij garnek z ognia.
- W tym momencie możesz dodać przyprawy.
- Wsyp orzechy i mieszaj do czasu, aż każdy będzie otoczony karmelem. Przestań mieszać dopiero wtedy, gdy orzechy przestaną się do siebie kleić.
- Rozłóż orzechy na dużej tacy do ostygnięcia.