Jak zrobić hamburgera?

Do zrobienia hamburgera potrzebujemy świeżej chrupiącej bułki, dobrej jakości mięsa z przyprawami, dojrzałych pomidorów, sałaty oraz ulubiony sos.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić hamburgera?
fot. fotolia
Hamburger to danie uwielbiane wręcz przez najmłodszych, dorośli też nie odmówią takiej przekąski. Przygotuj go samodzielnie, a już nigdy nie spróbujesz kupnego.

Jak zrobić hamburgera?

Składniki:
  • 600 g mięsa wołowego
  • 2 duże bułki hamburgerowe
  • 150 ml wody
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 mały ogórek konserwowy
  • 1 mała cebula
  • płaska łyżeczka musztardy
  • 2 spore szczypty czosnku w proszku
  • 2 spore szczypty słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sałata
  • żółty ser
  • czerwona cebula
  • pomidor
wykonanie:
  • Cebulę białą i obranego ze skórki ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki, wrzucamy do miseczki,
  • Dodajemy majonez, musztardę, czosnek w proszku, słodką paprykę, ocet winny, cukier, mieszamy.
  • Pomidora i sałatę myjemy, pomidora kroimy w plastry,
  • Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w plastry,
  • Mięso mielimy. Dodajemy sól, pieprz i pietruszkę, mieszamy.
  • Następnie wlewamy wodę, rękoma mieszamy mięso z wodą,
  • Mięso dzielimy na pół i formujemy przy pomocy szerokiego noża 2 hamburgery.
  • Kładziemy na natłuszczonej, mocno rozgrzanej patelni.
  •  Smażymy z każdej strony po około 4 minuty. Po odwróceniu mięsa na już usmażoną stronę kładziemy plaster sera.
  • Bułki przekrawamy na pół i przez chwilę rumienimy ich wewnętrzną stronę na suchej patelni. Zdejmujemy, kiedy jest delikatnie chrupiąca.
  • Spód bułki smarujemy sosem. Układamy na niej sałatę, cebulę, mięso i pomidora. Wierzch bułki również smarujemy obficie sosem.