Hamburger to danie uwielbiane wręcz przez najmłodszych, dorośli też nie odmówią takiej przekąski. Przygotuj go samodzielnie, a już nigdy nie spróbujesz kupnego.
Jak zrobić hamburgera?
Składniki:
Jak zrobić hamburgera?
Składniki:
- 600 g mięsa wołowego
- 2 duże bułki hamburgerowe
- 150 ml wody
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu
- 1 mały ogórek konserwowy
- 1 mała cebula
- płaska łyżeczka musztardy
- 2 spore szczypty czosnku w proszku
- 2 spore szczypty słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sałata
- żółty ser
- czerwona cebula
- pomidor
- Cebulę białą i obranego ze skórki ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki, wrzucamy do miseczki,
- Dodajemy majonez, musztardę, czosnek w proszku, słodką paprykę, ocet winny, cukier, mieszamy.
- Pomidora i sałatę myjemy, pomidora kroimy w plastry,
- Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w plastry,
- Mięso mielimy. Dodajemy sól, pieprz i pietruszkę, mieszamy.
- Następnie wlewamy wodę, rękoma mieszamy mięso z wodą,
- Mięso dzielimy na pół i formujemy przy pomocy szerokiego noża 2 hamburgery.
- Kładziemy na natłuszczonej, mocno rozgrzanej patelni.
- Smażymy z każdej strony po około 4 minuty. Po odwróceniu mięsa na już usmażoną stronę kładziemy plaster sera.
- Bułki przekrawamy na pół i przez chwilę rumienimy ich wewnętrzną stronę na suchej patelni. Zdejmujemy, kiedy jest delikatnie chrupiąca.
- Spód bułki smarujemy sosem. Układamy na niej sałatę, cebulę, mięso i pomidora. Wierzch bułki również smarujemy obficie sosem.