Przepis na pastę paprykową
Aromatyczna, delikatnie pikantna pasta paprykowa to must have tegorocznych zapasów spiżarnianych. Jej przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a efekt wart jest starań!
1.Do jej zrobienia potrzebujemy:
3. Do dużego garnka wrzucamy pokrojone w drobną kostkę papryki, zalewamy je wodą i gotujemy ok. 40 minut.
4. Po upływie wyznaczanego czasu, miksujemy blenderem zawartość garnka, tak by powstała jednolita masa (jeśli lubicie, pozostawcie w paście niewielkie kawałki papryki).
5. Powstały sos doprawiamy octem, olejem, solą, cukrem oraz koncentratem pomidorowym i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
6. Po ugotowaniu, paprykową pastę przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 5 minut.
Fotolia
Właściwości papryki i pomysły na pastę paprykową
Co cennego kryje w sobie jędrna i smaczna papryka? Warzywo to zawiera mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, a także bezcennego dla funkcjonowania organizmu wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Warto sięgać po paprykę też ze względu na jej właściwości zdrowotne - poprawia ona stan skóry, włosów, paznokci, a ponadto wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn!
Esencjonalna i pasta paprykowa fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, sosów, potrawek mięsnych, dań z makaronem, kaszą czy ryżem. Pasty tej warto używać też do marynowania ryb bądź do przyprawienia pizzy, domowych hamburgerów, frytek lub paluszków chlebowych. Co powiecie na dip z dodatkiem pasty paprykowej? Genialnie zasmakuje do grillowanych warzyw, kiełbasek, a nawet kaszanki!
Pomysły z całego świata na pastę paprykową
Biber salçası, czyli pasta z papryki pochodzi z Turcji. Przysmak ten składa się z czerwonych, słodkich papryk, papryczek chili oraz soli. Tradycyjny proces powstawania biber salçası jest dość czasochłonny: pozbawione pestek warzywa miażdży się z solą i suszy na słońcu przez kilka dni. Powstały proszek miesza się następnie z niewielką ilością oliwy, przekłada do słoików i używa w razie potrzeby.
Podobnym odpowiednikiem tego aromatycznego dodatku do potraw jest gochujang – ostra koreańska pasta zrobiona z czerwonej papryki chili, kleistego ryżu, fermentowanej soi i soli. Gotowe gochujang przechowuje się w glinianych naczyniach, często na kamiennej podstawie nazywanej jangdokdae. Mieszkańcy Azji doprawiają nią potrawy jednogarnkowe, używają do marynowania mięs i ryb.
Daralt edes paprica to natomiast Węgierski przecier produkowany ze słodkiej papryki. Regionalny przysmak tego kraju przyprawia się również odrobiną soli, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Na Węgrzech dodatek ten podkreśla smak gulaszów, pikantnych zup oraz marynat.
Fotolia
Sezon na paprykę trwa w najlepsze. Jeśli wyczerpały się Wam pomysły na wykorzystanie tego warzywa, koniecznie zróbcie z niej pastę paprykową na zimę. Jak wykorzystać ją w kuchni? Zacznijcie od przepisu na karkówkę pieczoną z pastą paprykową. Smacznego!
Aromatyczna, delikatnie pikantna pasta paprykowa to must have tegorocznych zapasów spiżarnianych. Jej przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a efekt wart jest starań!
1.Do jej zrobienia potrzebujemy:
- 2 kg czerwonej papryki
- papryczek chili (pikantności dodadzą już 2 sztuki)
- szklanki wody
- pół szklanki oleju
- 1 koncentratu pomidorowego
- 45 ml octu 10%
- 3 łyżeczek soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 5 łyżek cukru
3. Do dużego garnka wrzucamy pokrojone w drobną kostkę papryki, zalewamy je wodą i gotujemy ok. 40 minut.
4. Po upływie wyznaczanego czasu, miksujemy blenderem zawartość garnka, tak by powstała jednolita masa (jeśli lubicie, pozostawcie w paście niewielkie kawałki papryki).
5. Powstały sos doprawiamy octem, olejem, solą, cukrem oraz koncentratem pomidorowym i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
6. Po ugotowaniu, paprykową pastę przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 5 minut.
Fotolia
Właściwości papryki i pomysły na pastę paprykową
Co cennego kryje w sobie jędrna i smaczna papryka? Warzywo to zawiera mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, a także bezcennego dla funkcjonowania organizmu wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Warto sięgać po paprykę też ze względu na jej właściwości zdrowotne - poprawia ona stan skóry, włosów, paznokci, a ponadto wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn!
Esencjonalna i pasta paprykowa fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, sosów, potrawek mięsnych, dań z makaronem, kaszą czy ryżem. Pasty tej warto używać też do marynowania ryb bądź do przyprawienia pizzy, domowych hamburgerów, frytek lub paluszków chlebowych. Co powiecie na dip z dodatkiem pasty paprykowej? Genialnie zasmakuje do grillowanych warzyw, kiełbasek, a nawet kaszanki!
Pomysły z całego świata na pastę paprykową
Biber salçası, czyli pasta z papryki pochodzi z Turcji. Przysmak ten składa się z czerwonych, słodkich papryk, papryczek chili oraz soli. Tradycyjny proces powstawania biber salçası jest dość czasochłonny: pozbawione pestek warzywa miażdży się z solą i suszy na słońcu przez kilka dni. Powstały proszek miesza się następnie z niewielką ilością oliwy, przekłada do słoików i używa w razie potrzeby.
Podobnym odpowiednikiem tego aromatycznego dodatku do potraw jest gochujang – ostra koreańska pasta zrobiona z czerwonej papryki chili, kleistego ryżu, fermentowanej soi i soli. Gotowe gochujang przechowuje się w glinianych naczyniach, często na kamiennej podstawie nazywanej jangdokdae. Mieszkańcy Azji doprawiają nią potrawy jednogarnkowe, używają do marynowania mięs i ryb.
Daralt edes paprica to natomiast Węgierski przecier produkowany ze słodkiej papryki. Regionalny przysmak tego kraju przyprawia się również odrobiną soli, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Na Węgrzech dodatek ten podkreśla smak gulaszów, pikantnych zup oraz marynat.
Fotolia
Sezon na paprykę trwa w najlepsze. Jeśli wyczerpały się Wam pomysły na wykorzystanie tego warzywa, koniecznie zróbcie z niej pastę paprykową na zimę. Jak wykorzystać ją w kuchni? Zacznijcie od przepisu na karkówkę pieczoną z pastą paprykową. Smacznego!
SylaUla