Makówki to słodka przekąska, która tradycyjnie pojawia się na Wigilii w śląskich domach. Ta słodka przekąska zasmakuje na pewno dzieciom, dlatego zachęcamy do włączenia jej do naszego świątecznego menu. Wspaniale prezentują się one na wigilijnym stole.
Przygotowanie jej jest bardzo proste, poradzi sobie z tym nawet osoba nie gotująca na co dzień. Spokojnie może zastąpić na stole makowiec, można nazwać makówki jego uproszczoną wersją.
Składniki potrzebne do przygotowania makówek:
Do przygotowania makówek możemy użyć także innych bakalii, takich które smakują nam najbardziej. Świetnie sprawdzą się suszone morele, śliwki, daktyle, czy żurawina. Coraz częściej pojawiające się w naszych sklepach orzechy brazylijskie, czy macadamia urozmaicą nasze danie i nadadzą ciekawego smaku.
Makówki dekorujemy plastrami cytrusów, płatkami migdałów, czy kandyzowanymi owocami.
Przygotowanie jej jest bardzo proste, poradzi sobie z tym nawet osoba nie gotująca na co dzień. Spokojnie może zastąpić na stole makowiec, można nazwać makówki jego uproszczoną wersją.
Składniki potrzebne do przygotowania makówek:
- Chałka lub bułki pszenne
- 1 litr mleka
- 250g suchego, zmielonego maku
- 100g orzechów laskowych
- 100g orzechów włoskich
- 120g rodzynek
- 50g cukru
- 2 łyżki masła
- 4łyżki miodu
- Olejek migdałowy
- Orzechy siekamy, chałkę kroimy w cienkie kromki.
- Następnie mak wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i dodajemy masło.
- Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając przez 15-20 minut. W trakcie dodajemy miód, cukier, kilka kropli olejku migdałowego, orzechy oraz rodzynki.
- Jeśli gotowa masa jest gęsta dodajemy jeszcze pół szklanki mleka i zagotowujemy.
- Przygotowujemy miskę, najlepiej przezroczystą. Układamy w niej warstwę bułki, a na nią część masy makowej. Znowu układamy bułki i masę makowa i tak do wyczerpania składników. Ostatnia powinna być masa makowa.
- Gotowe makówki mają gęstą i zwartą konsystencje. Smakują wyśmienicie i pięknie wyglądają na naszym stole.
Do przygotowania makówek możemy użyć także innych bakalii, takich które smakują nam najbardziej. Świetnie sprawdzą się suszone morele, śliwki, daktyle, czy żurawina. Coraz częściej pojawiające się w naszych sklepach orzechy brazylijskie, czy macadamia urozmaicą nasze danie i nadadzą ciekawego smaku.
Makówki dekorujemy plastrami cytrusów, płatkami migdałów, czy kandyzowanymi owocami.