Jak upiec chleb bezglutenowy?

  • 1

Chleb bezglutenowy przygotowuje się podobnie do tradycyjnego pieczywa. Jedyną różnicą jest wykorzystanie mąki bezglutenowej oraz większej ilości wody. Taki chleb smakuje znakomicie i mogą go jeść wszyscy – nie tylko osoby z alergią!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak upiec chleb bezglutenowy?
fot. Fotolia
Chleb bezglutenowy można przygotować tradycyjnie lub przy pomocy automatu. W obu wersjach należy uważać na to, by odpowiednio wyrósł i nie był zbity. Brak glutenu sprawia, iż takie chleby nie są zazwyczaj tak pulchne jak tradycyjne. Można ten problem rozwiązać, wykorzystując odpowiednie mąki.

Jaką mąkę użyć do chleba bezglutenowego?

Wbrew pozorom mąk bezglutenowych jest sporo. Są one dostępne w sklepach oraz można je przygotować samodzielnie w domu. Do wypieku chleba najlepiej sprawdzą się: mąka gryczana, kukurydziana, ryżowa, orkiszowa oraz ziemniaczana. Aby chleb wyrósł i miał odpowiednią konsystencję, warto mąki wymieszać w pewnej części ze skrobią (ziemniaczaną, kukurydzianą lub ryżową). Taka podmiana sprawi, że ciasto będzie lepiej pracowało, co w rezultacie da bardziej wyrośnięty wypiek.

Jak upiec chleb bez glutenu?

Przygotowanie chleba bezglutenowego nie zajmuje więcej czasu niż wypiek tradycyjnego pieczywa.
  • Do przygotowania chleba bezglutenowego będą potrzebne: mąka gryczana, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, drożdże (świeże lub instant), ciepła woda, sól, cukier i ewentualnie ziarna (pestki dyni, słonecznika, chia, etc.).
  • Z odrobiny mąki, cukru, ciepłej wody i drożdży należy przygotować zaczyn. Wystarczy wymieszać te składniki i odstawić na bok, aby drożdże zaczęły pracować. Gdy utworzą pianę, rozczyn jest gotowy do wykorzystania.
  • Do miski należy przesiać pozostałe mąki, dodać rozczyn, cukier i odrobinę soli. Następnie partiami trzeba dolać wodę, jednocześnie mieszając ciasto.
  • Masa na chleb powinna być gęsta i lepka. Gotowe ciasto trzeba odłożyć w ciepłe i suche miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Następnie trzeba przełożyć je do foremki i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wkładamy formę do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika. Chleb piecze się około 60 minut a następnie studzi na kratce.
Uwaga: Chleb na bazie mąki bezglutenowej trzeba koniecznie piec w foremce!

Jak upiec chleb bezglutenowy w automacie?

Pieczenie chleba w automacie jest jeszcze prostsze. Wystarczy zgromadzone składniki umieścić w pojemniku a następnie wybrać program podstawowy. Po niecałych czterech godzinach można cieszyć się pysznym bezglutenowym pieczywem.