Jabłka wykorzystuje się do szeregu potraw. Robimy z nich szarlotki, dodajemy do pieczonej kaczki oraz wielu sałatek. Są uniwersalnym owocem, dostępnym w naszym klimacie przez cały rok. Najlepiej smakują w połączeniu z cynamonem i wanilią. Można je również spożywać bez dodatków. Jedną z opcji są jabłka pieczone, które warto zaserwować od czasu do czasu dzieciom.
Jak upiec jabłka w piekarniku?
Pieczenie jabłek nie jest trudne. Wystarczy mniej niż 30 minut, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Można to zrobić na dwa sposoby. Oto one:
a) Jabłka pieczone bez nadzienia
- Aby zrobić takie jabłka, wystarczą same owoce.
- Piekarnik nastawiamy na 190 st. C.
- Jabłka wykładamy na blachę do pieczenia i całość umieszczamy w piekarniku.
- Pieczemy ok. 15-20 minut. Gotowe!
b) Jabłka pieczone z nadzieniem
- Do tego rodzaju jabłek będą potrzebne: owoce, orzechy, rodzynki lub żurawina, cynamon, cukier waniliowy. Opcjonalnie: ryż ugotowany na mleku.
- Przy pomocy noża usuwamy od góry gniazda nasienne, tworząc dziurę na nadzienie.
- Orzechy i rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, odsączamy i siekamy.
- Bakalie mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym, ewentualnie dodajemy ryż.
- Gotowym farszem napełniamy jabłka.
- Całość umieszczamy na blasze do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika.
- Pieczemy ok. 20 minut. Gotowe – smacznego!
Jak upiec jabłko w mikrofali?
Jabłka w mikrofali również można upiec na dwa sposoby. W obu wariantach wystarczy maksymalnie 5 minut zapiekania, by cieszyć się pysznym deserem. Czas ten można wydłużyć lub skrócić w zależności od mocy mikrofalówki.