Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?

Ciasto naleśnikowe przyrządza się przez zmiksowanie mąki, mleka, jaja, soli oraz wody. Należy je smażyć na rozgrzanym tłuszczu – oleju lub klarownym maśle. Naleśniki ze szpinakiem świetnie smakują z dodatkiem: twarogu, kurczaka, pieczarek, sera żółtego bądź fety.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?
fot. Fotolia
Naleśniki można podawać z powidłami, owocami, mięsem, grzybami, serem i warzywami. Są prostym daniem, smażonym na patelni, które idealnie komponuje się z każdym typem nadzienia.

Szpinak – bogaty w witaminy i pierwiastki

Aby przygotować naleśniki, które będą zdrowe i smaczne, warto na główny składnik farszu wybrać szpinak. Szpinak jest bogaty w beta-karoten, witaminy grupy C i luteinę. Jest również źródłem magnezu, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi stres, zapobiega bólom i zawrotom głowy. Szpinak ma też właściwości uspokajające.

Jak zrobić naleśniki - ze szpinakiem?

Do przygotowania naleśników z farszem szpinakowym potrzebne są masło, mąki, jaj, cukru, soli, szpinaku, oleju, czosnku i pieprzu. Dobrym dodatkiem jest też ser typu feta.
  • Usmaż naleśniki.
  • Na  patelni rozgrzej odrobinę oleju.
  • Dodaj czosnku i szpinaku.
  • Smaż aż odparuje woda.
  • Dodaj pieprzu, soli i według uznania sera feta.
  • Gotowy farsz przełóż na naleśniki i zawiń.

Z czym podawać naleśniki ze szpinakiem?

Naleśniki ze szpinakiem możesz posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku. Świetnym rozwiązaniem jest również podanie naleśników ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi.