Za przygotowanie domowej nalewki z jarzębiny najlepiej zabrać się jesienią, po pierwszych przymrozkach. Jeśli jesień jest wyjątkowo ciepła, można jarzębinę zerwać wcześniej i przemrozić ją w zamrażarce. Wypróbuj: 2 sposoby na pozbycie się goryczki z jarzębiny.
Pamiętaj, zrywając jarzębinę na jarzębinówkę wybieraj pełnowartościowe owoce. Nie zrywaj jarzębiny z drzew rosnących wzdłuż ulicy, ponieważ była narażona na działanie spalin samochodowych.
Następnie owoce włóż do dużego słoja i zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i roztwór spirytusu wymieszanego z wodą, uzyskany z połowy porcji, a więc 0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody. Zalej nim owoce i odstaw na 3 - 4 tygodnie. Po tym czasie zlej płyn i owoce ponownie zalej takim samym roztworem wody i spirytusu. Odstaw w ciemne miejsce na kolejne 3 - 4 tygodnie.
Po upływie tego czasu przecedź zawartość słoja, połącz obie części płynu i rozlej do butelek.
Nalewka z jarzębiny jest gotowa do picia po upływie około 6 tygodni leżakowania. Jak sama nazwa wskazuje - nalewka powinna leżakować nie niepokojona przez nikogo - postaraj się wstawić ją do szafki, z której rzadko korzystasz lub znieść do piwnicy. W trakcie leżakowania nie należy też potrząsać butelkami.
Nalewka z jarzębiny to inaczej jarzębinówka, choć niektórzy domowy trunek nazywają także jarzębiakiem. Jarzębiak jednak to nieco bardziej "skomplikowany" napój. Powstaje z połączenia nalewu jarzębinowego (który otrzymujemy podobnie jak w trakcie przygotowywania naszej nalewki) z destylatem winnym i karmelem. Może zawierać także dodatek innych destylatów owocowych.
Zobacz też: Przetwory z jarzębiny
Pamiętaj, zrywając jarzębinę na jarzębinówkę wybieraj pełnowartościowe owoce. Nie zrywaj jarzębiny z drzew rosnących wzdłuż ulicy, ponieważ była narażona na działanie spalin samochodowych.
Nalewka z jarzębiny - przepis
Do zrobienia smacznej nalewki z jarzębiny przygotuj:- 1 kg jarzębiny
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 0,5 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Następnie owoce włóż do dużego słoja i zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i roztwór spirytusu wymieszanego z wodą, uzyskany z połowy porcji, a więc 0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody. Zalej nim owoce i odstaw na 3 - 4 tygodnie. Po tym czasie zlej płyn i owoce ponownie zalej takim samym roztworem wody i spirytusu. Odstaw w ciemne miejsce na kolejne 3 - 4 tygodnie.
Po upływie tego czasu przecedź zawartość słoja, połącz obie części płynu i rozlej do butelek.
Jak długo musi leżakować jarzębinówka?
Nalewka z jarzębiny jest gotowa do picia po upływie około 6 tygodni leżakowania. Jak sama nazwa wskazuje - nalewka powinna leżakować nie niepokojona przez nikogo - postaraj się wstawić ją do szafki, z której rzadko korzystasz lub znieść do piwnicy. W trakcie leżakowania nie należy też potrząsać butelkami.
Jarzębinówka a jarzębiak - czym się różnią?
Nalewka z jarzębiny to inaczej jarzębinówka, choć niektórzy domowy trunek nazywają także jarzębiakiem. Jarzębiak jednak to nieco bardziej "skomplikowany" napój. Powstaje z połączenia nalewu jarzębinowego (który otrzymujemy podobnie jak w trakcie przygotowywania naszej nalewki) z destylatem winnym i karmelem. Może zawierać także dodatek innych destylatów owocowych.
Zobacz też: Przetwory z jarzębiny