Nalewka z jarzębiny - domowa jarzębinówka

Czy jarzębinówka to to samo co jarzębiak? Jak zrobić domową nalewkę z jarzębiny i kiedy zrywać jarzębinę? Wypróbuj nasz przepis na nalewkę jarzębinową - to oryginalny i ciekawy w smaku trunek.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Nalewka z jarzębiny - domowa jarzębinówka
fot. Adobe stock
Za przygotowanie domowej nalewki z jarzębiny najlepiej zabrać się jesienią, po pierwszych przymrozkach. Jeśli jesień jest wyjątkowo ciepła, można jarzębinę zerwać wcześniej i przemrozić ją w zamrażarce. Wypróbuj: 2 sposoby na pozbycie się goryczki z jarzębiny.

Pamiętaj, zrywając jarzębinę na jarzębinówkę wybieraj pełnowartościowe owoce. Nie zrywaj jarzębiny z drzew rosnących wzdłuż ulicy, ponieważ była narażona na działanie spalin samochodowych.

Nalewka z jarzębiny - przepis

Do zrobienia smacznej nalewki z jarzębiny przygotuj:
  • 1 kg jarzębiny
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
Jarzębinę oczyść z licznych ogonków, pozostaw wyłącznie zdrowe owoce. Jeśli stosujesz przemrażanie owoców w zamrażarce, po wyjęciu przelej je gorącą wodą - dzięki temu stracą część swojej goryczki.

Następnie owoce włóż do dużego słoja i zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i roztwór spirytusu wymieszanego z wodą, uzyskany z połowy porcji, a więc 0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody. Zalej nim owoce i odstaw na 3 - 4 tygodnie. Po tym czasie zlej płyn i owoce ponownie zalej takim samym roztworem wody i spirytusu. Odstaw w ciemne miejsce na kolejne 3 - 4 tygodnie.

Po upływie tego czasu przecedź zawartość słoja, połącz obie części płynu i rozlej do butelek.

Jak długo musi leżakować jarzębinówka?


Nalewka z jarzębiny jest gotowa do picia po upływie około 6 tygodni leżakowania. Jak sama nazwa wskazuje - nalewka powinna leżakować nie niepokojona przez nikogo - postaraj się wstawić ją do szafki, z której rzadko korzystasz lub znieść do piwnicy. W trakcie leżakowania nie należy też potrząsać butelkami.

Jarzębinówka a jarzębiak - czym się różnią?


Nalewka z jarzębiny to inaczej jarzębinówka, choć niektórzy domowy trunek nazywają także jarzębiakiem. Jarzębiak jednak to nieco bardziej "skomplikowany" napój. Powstaje z połączenia nalewu jarzębinowego (który otrzymujemy podobnie jak w trakcie przygotowywania naszej nalewki) z destylatem winnym i karmelem. Może zawierać także dodatek innych destylatów owocowych.

Zobacz też: Przetwory z jarzębiny