Polędwiczki w sosie kurkowym, schab, a może wykorzystasz go do makaronu? Sos kurkowy to pyszny grzybowy sos, który możesz przygotować nawet z mrożonych kurek, także po sezonie grzybowym. Jeśli masz świeże, dowiedz się jak mrozić kurki, aby wykorzystać je nawet zimą.
Jeśli do przygotowania sosu kurkowego zamierzasz wykorzystać kurki mrożone, musisz je wcześniej rozmrozić - nie rozmrażaj ich na kuchence ani w piekarniku - po prostu połóż je na sicie i poczekaj, aż będą miękkie. Tutaj znajdziesz przepis na: sos kurkowy w wersji fit.
Krok 1:
Kurki oczyść dokładnie usuwając trawę i opłucz pod zimną, bieżącą woda, aby pozbyć się piasku. Odetnij także ciemne części. Grzyby pokrój na mniejsze części, ale nie siekaj ich zbyt drobno). Cebulę i czosnek obierz i pokrój drobno.
Krok 2:
Wyłóż masło na patelnię i rozgrzej, następnie zeszklij cebulę, pod koniec dodaj czosnek (zbyt długo podgrzewany zrobiłby się gorzki). Dodaj kurki i podsmaż krótko (od 5 do 10 minut), przypraw, dodaj sok z cytryny i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
Krok 3:
Do kurek dodaj śmietanę i po 1 - 2 minutach podgrzewania na wolnym ogniu zestaw patelnię z palnika. Dodaj świeży koperek, oregano lub natkę pietruszki. Podawaj na ciepło z makaronem lub z mięsem.
Pod wpływem wysokiej temperatury gotowaniu lub smażenia kurki tracą swój intensywny żółty kolor. Jeśli nie chcesz, aby Twój sos kurkowy był brązowo-szary, warto dodać użyć nieco octu, soku z cytryny lub białego wina. Wystarczy przepłukać grzyby np. roztworem wody i octu.
Kurkom nie sprzyja też długie smażenie. Pierwszą wodę, która wypłynie z grzybów podczas smażenia należy odlać. Zobacz: jak długo smażyć kurki?
Jeśli do przygotowania sosu kurkowego zamierzasz wykorzystać kurki mrożone, musisz je wcześniej rozmrozić - nie rozmrażaj ich na kuchence ani w piekarniku - po prostu połóż je na sicie i poczekaj, aż będą miękkie. Tutaj znajdziesz przepis na: sos kurkowy w wersji fit.
Przepis na sos kurkowy
Składniki:- 250 g kurek
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 100 ml śmietany 30%
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- sól pieprz, suszone oregano, tymianek, świeży koperek
Krok 1:
Kurki oczyść dokładnie usuwając trawę i opłucz pod zimną, bieżącą woda, aby pozbyć się piasku. Odetnij także ciemne części. Grzyby pokrój na mniejsze części, ale nie siekaj ich zbyt drobno). Cebulę i czosnek obierz i pokrój drobno.
Krok 2:
Wyłóż masło na patelnię i rozgrzej, następnie zeszklij cebulę, pod koniec dodaj czosnek (zbyt długo podgrzewany zrobiłby się gorzki). Dodaj kurki i podsmaż krótko (od 5 do 10 minut), przypraw, dodaj sok z cytryny i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
Krok 3:
Do kurek dodaj śmietanę i po 1 - 2 minutach podgrzewania na wolnym ogniu zestaw patelnię z palnika. Dodaj świeży koperek, oregano lub natkę pietruszki. Podawaj na ciepło z makaronem lub z mięsem.
Co zrobić, żeby kurki nie straciły koloru?
Pod wpływem wysokiej temperatury gotowaniu lub smażenia kurki tracą swój intensywny żółty kolor. Jeśli nie chcesz, aby Twój sos kurkowy był brązowo-szary, warto dodać użyć nieco octu, soku z cytryny lub białego wina. Wystarczy przepłukać grzyby np. roztworem wody i octu.
Kurkom nie sprzyja też długie smażenie. Pierwszą wodę, która wypłynie z grzybów podczas smażenia należy odlać. Zobacz: jak długo smażyć kurki?